Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

ONU declară 26 Ianuarie “Ziua Internațională a Energiei Verzi”

SURSĂIRENA
spot_imgspot_img

Pe 25 August, Adunarea Generală a Națiunilor Unite (UNGA) a adoptat o rezoluție prin care proclamă data de 26 ianuarie drept Ziua Internațională a Energiei Verzi, marcând aniversarea înființării Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA) în 2009. Prin această alegere, cele 193 de state membre ale UNGA recunosc rolul esențial al IRENA în accelerarea tranziției globale către sursele de energie regenerabilă.

Directorul General al IRENA, Francesco La Camera, a salutat cu entuziasm decizia ONU și a statelor membre, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Panama în calitate de co-facilitatori ai rezoluției. El a subliniat faptul că această inițiativă demonstrează evoluția de la înființarea IRENA în 26 ianuarie 2009, o perioadă în care tranziția energetică a devenit o prioritate în lupta împotriva schimbărilor climatice și în promovarea bunăstării umane. Aceasta reflectă și nevoia unei schimbări urgente și sistematice pentru a asigura un acces sporit la energie, reducerea disparităților, creșterea securității energetice, precum și dezvoltarea unor economii și societăți reziliente.

Această nouă zi dedicată energiei curate subliniază importanța incluziunii și oferă o platformă pentru atât actorii tradiționali, cât și pentru cei non-tradiționali, să-și evidențieze contribuțiile la dezvoltarea unor sisteme energetice moderne, mai accesibile, fiabile și sustenabile. Aceste eforturi au scopul de a accelera progresul către agenda pentru dezvoltare durabilă din 2030. Francesco La Camera a adăugat că lansarea Zilei Internaționale a Energiei Curate reprezintă un semnal puternic al angajamentului global pentru acces universal la energie curată și pentru realizarea obiectivelor stabilite în cadrul Acordului de la Paris privind climatul.

Această decizie a ONU capătă o importanță specială în contextul apropiatei Conferințe a Părților (COP28) care va avea loc în Dubai. Aceasta subliniază necesitatea unei abordări globale unificate în fața provocărilor energetice actuale. În concordanță cu scenariul de 1,5°C al IRENA și cu agenda COP28, rezoluția ONU subliniază imperativul creșterii ponderii surselor regenerabile și curate de energie până în 2030, pentru o tranziție energetică echitabilă și durabilă. Obiectivul enunțat în Perspectiva IRENA asupra Tranzițiilor Energetice Mondiale vizează o triplare a capacității anuale de producție a energiei regenerabile, de la aproximativ 300 de gigawați (GW) la 1000 GW în medie până în 2030, la nivel global.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE