Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

OPCOM – operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova

spot_imgspot_img

Guvernele Republicii Moldova și României urmează să semneze un Memorandum de înțelegere pentru proiectele de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică dintre cele două țări. În rezultat, se vor pune în aplicare condițiile necesare pentru desemnarea “OPCOM” SA în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova. Acest pas este esențial pentru integrarea pieței energetice moldovenești în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene prin cuplarea piețelor.

Pe lângă aceasta, Memorandumul deschide posibilitatea ca operatorul sistemului de transport al energiei electrice ÎS „Moldelectrica” să fie integrat în blocul de reglaj al CNTEE „Transelectrica” SA. Această evoluție este relevantă în contextul operațiunilor interconexiunilor cu ENTSO-E, consolidând integrarea ÎS „Moldelectrica” în Piața de Echilibrare administrată de către CNTEE „Transelectrica” SA.

Semnarea Memorandumului va permite și stabilirea proceselor de tranzacționare transfrontalieră a energiei electrice de echilibrare și serviciilor de sistem. ÎS „Moldelectrica” va avea acces la Piețele de Echilibrare și Piețele Serviciilor Tehnologice de Sistem, administrate de către CNTEE „Transelectrica” SA. Această dezvoltare va facilita schimburile eficiente de energie între Republica Moldova și România, contribuind la creșterea flexibilității și eficienței pieței energetice regionale.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE