Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Opinie: Oprirea injecției de energie regenerabilă în rețea a producătorilor mici și medii e mai rentabilă decât instalarea de baterii

spot_imgspot_img

Oprirea temporară a injecției de energie regenerabilă, pentru a preveni supraîncărcarea rețelei, pare a fi cea mai competitivă opțiune disponibilă pentru instalațiile fotovoltaice de dimensiuni mici și mijlocii, având în vedere costul actual al instalării de baterii în spatele contorului, potrivit unei declarații a șefului asociației pentru energie fotovoltaică din Grecia.

În majoritatea cazurilor, sistemele de baterii capabile să furnizeze energie stocată în rețea pe perioade de două ore ajung să dubleze costul de investiție (CAPEX) al proiectelor din regenerabil.

Acest lucru înseamnă, în esență, că, la nivel operațional, în lipsa unui sprijin de stat pentru costurile bateriilor, ar trebui să se dubleze tarifele, în special în cazul actorilor care nu sunt integrați vertical, după cum a subliniat recent Stelios Loumakis, președintele SPEF, Asociația elenă a producătorilor de energie fotovoltaică, în cadrul unei prezentări.

Pe de altă parte, reducerea cu 50% a aportului de energie regenerabilă din rețea ar duce la pierderi anuale de producție a parcurilor fotovoltaice de 20%, care ar putea fi compensate printr-o creștere a tarifului cu 25%, a arătat un studiu al SPEF, ceea ce face ca această soluție să fie mai eficientă din punct de vedere al costurilor, a precizat președintele asociației.

Reducerea de producție de energie regenerabilă, a subliniat șeful SPF, nu constituie o soluție viabilă pe termen lung, deoarece restricționează oferta de energie regenerabilă, un factor esențial pentru ca energia verde să pătrundă în continuare în sistem.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE