spot_imgspot_img

Opinie: Oprirea injecției de energie regenerabilă în rețea a producătorilor mici și medii e mai rentabilă decât instalarea de baterii

spot_imgspot_img

Oprirea temporară a injecției de energie regenerabilă, pentru a preveni supraîncărcarea rețelei, pare a fi cea mai competitivă opțiune disponibilă pentru instalațiile fotovoltaice de dimensiuni mici și mijlocii, având în vedere costul actual al instalării de baterii în spatele contorului, potrivit unei declarații a șefului asociației pentru energie fotovoltaică din Grecia.

În majoritatea cazurilor, sistemele de baterii capabile să furnizeze energie stocată în rețea pe perioade de două ore ajung să dubleze costul de investiție (CAPEX) al proiectelor din regenerabil.

Acest lucru înseamnă, în esență, că, la nivel operațional, în lipsa unui sprijin de stat pentru costurile bateriilor, ar trebui să se dubleze tarifele, în special în cazul actorilor care nu sunt integrați vertical, după cum a subliniat recent Stelios Loumakis, președintele SPEF, Asociația elenă a producătorilor de energie fotovoltaică, în cadrul unei prezentări.

Pe de altă parte, reducerea cu 50% a aportului de energie regenerabilă din rețea ar duce la pierderi anuale de producție a parcurilor fotovoltaice de 20%, care ar putea fi compensate printr-o creștere a tarifului cu 25%, a arătat un studiu al SPEF, ceea ce face ca această soluție să fie mai eficientă din punct de vedere al costurilor, a precizat președintele asociației.

Reducerea de producție de energie regenerabilă, a subliniat șeful SPF, nu constituie o soluție viabilă pe termen lung, deoarece restricționează oferta de energie regenerabilă, un factor esențial pentru ca energia verde să pătrundă în continuare în sistem.

RECENTE

Piața globală a energiei regenerabile este în plină expansiune

Pentru a ajuta părțile interesate din sectorul fotovoltaic să înțeleagă adevărata situație a dezvoltării...

MIDR: Reglementări actualizate pentru proiectarea și montarea instalațiilor electrice în clădirile locative și sociale

În contextul dezvoltării continue a infrastructurii și tehnologiilor din Moldova, actualizarea normelor tehnice din...

Premierul Recean cere reducerea procedurilor birocratice pentru creșterea securității energetice

În cadrul ședinței Comitetului de Supraveghere al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor...

Proiecte de 31 MW de energie verde vizate de simplificarea procesului de racordare la rețea

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis să simplifice procesul de obținere a avizelor...

SIMILARE

Piața globală a energiei regenerabile este în plină expansiune

Pentru a ajuta părțile interesate din sectorul fotovoltaic să înțeleagă adevărata situație a dezvoltării...

Comisia Europeană cere Transnistriei să accepte ofertele Chișinăului pentru energie și ajutor umanitar

Disputa privind aprovizionarea cu gaze naturale dintre guvernul Republicii Moldova și regiunea separatistă Transnistria...

JinkoSolar a dat în judecată Longi pentru încălcarea brevetelor TOPCon

Industria fotovoltaică se confruntă cu un nou conflict juridic între giganți: JinkoSolar, unul dintre...