Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Peste 396 de milioane de euro pentru accelerarea tranziției ecologice în UE

spot_img

Comisia Europeană a aprobat 171 de noi proiecte în întreaga Europă în cadrul programului LIFE pentru mediu și acțiuni climatice, în valoare de peste 396 de milioane de euro. Datorită cerințelor de cofinanțare, programul va mobiliza o investiție totală de peste 722 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 28,5 % față de anul trecut.

Proiecte din aproape toate țările UE vor beneficia de sprijin din partea UE în cadrul următoarelor subprograme: natură și biodiversitate; economie circulară și calitatea vieții; atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea; și tranziția către o energie curată.

“Proiectele LIFE din acest an sunt mai ambițioase ca niciodată”, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit. “În timp ce continuăm să ne confruntăm cu criza schimbărilor climatice, a poluării și a pierderii biodiversității, programul LIFE este o dovadă vie a angajamentului nostru de a trece de la ambiție la acțiune și de a crea o diferență reală pentru cetățenii UE prin proiecte care vor accelera tranziția ecologică, ne vor îmbunătăți viața de zi cu zi și ne vor conserva ecosistemele naturale.”

Printre proiecte, multe dintre acestea sunt inițiate de țări din Europa Centrală și de Est. De exemplu, un consorțiu format din nouă țări situate în regiuni aflate în plină tranziție (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Ucraina) are ca obiectiv dezvoltarea de modele pentru punerea în aplicare a unor planuri regionale și incluzive de energie curată.

Pentru a promova o economie mai circulară și o mai bună calitate a vieții, un proiect din Bulgaria va promova consumul durabil, prevenirea și colectarea separată a deșeurilor, implicând autoritățile locale, întreprinderile și cetățenii. Proiectul își propune să arate cum poate fi înlocuită depozitarea tradițională a deșeurilor la groapa de gunoi din Bulgaria cu noi sisteme de colectare și reciclare a deșeurilor din ușă în ușă, în funcție de cantitatea aruncată.

Grecia a recunoscut că utilizarea unor mijloace de transport durabile și inovatoare joacă un rol important în realizarea obiectivelor UE în materie de energie și climă, în special în ceea ce privește calitatea aerului în mediul urban. Obiectivul principal al acestui proiect este dezvoltarea unei platforme inovatoare pentru livrarea ecologică a mărfurilor. Platforma va fi concepută în condiții competitive pentru IMM-uri și persoane fizice, cu scopul de a reduce emisiile generate de serviciile de livrare.

Împins de nevoia de schimbare în agricultură, un consorțiu lituanian își propune să atingă obiectivele naționale și europene de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la acestea. Având în vedere importanța sectorului agricol și forestier în această țară, este esențial ca obiectivele UE să fie atinse în mod eficient și în timp util. Ca parte a obiectivelor, echipa de proiect va dezvolta un cadru holistic pentru a sprijini tranziția către practici agricole bazate pe carbon.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE