Pentru a asigura livrarea continuă de energie electrică pe malul drept al Nistrului în această iarnă, Ministerul Energiei, împreună cu partenerii interni și externi, implementează un set de măsuri pentru a garanta stabilitatea sistemului energetic și a acoperi vârfurile de consum care pot ajunge la 850 MW.

Ministerul Energiei a mobilizat toate sursele interne de producere: Termoelectrica și CET Nord vor asigura o bază de consum de aproximativ 200 MW, cu rezerve disponibile pentru creșterea capacității, dacă va fi necesar.
Ministerul Energiei a încheiat următoarele contracte:
- 100 MW de la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă din România, la un preț plafonat.
- Alte 100 MW vor fi achiziționați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi (OMV Petrom).
De asemenea, prin sprijinul acordat de partenerii din România, Ministerul Energiei a reușit să optimizeze operațiunile Centralei Hidroelectrice Costești-Stânca, care are capacitatea de a furniza până la 10 MW în bandă, contribuind astfel la stabilitatea sistemului energetic național.

Producția din surse regenerabile va aduce un aport variabil între 50 MW și 150 MW, în funcție de condițiile meteorologice. Capacitatea instalată a regenerabilelor va depăși 600 MW la începutul anului 2024, cu perspective de creștere în primăvară.
Pentru a acoperi necesarul suplimentar în orele de vârf, până la 200 MW vor fi achiziționați de pe bursa OPCOM din România. Importurile din ENTSO-E sunt garantate cu o capacitate de 315 MW, iar prin extinderea colaborării cu operatorii de transport din România și alte state europene, Ministerul Energiei va putea crește capacitatea de import. În plus, liniile de interconectare de 110 kV cu România pot transporta peste 100 MW.
Consumul malului stâng, care variază între 120 MW și 180 MW, va fi asigurat prin funcționarea unui bloc energetic al MGRES pe bază de cărbune, la o capacitate de 140 MW, și prin aportul variabil al CHE Dubăsari.