Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Primăriile din Republica Moldova Adoptă Managementul Energetic Local pentru Eficiență Energetică

SURSĂAEER
spot_img

Cinci administrații locale pilot continuă să investigheze și să incorporeze principiile sistemului de management energetic la nivel local în cadrul proiectului “ManEn + SER” din cadrul programului finanțat de GEF SGP PNUD. Potrivit programului de acțiuni, au fost elaborate rapoarte de management energetic concentrate pe clădirile publice din aceste cinci primării. Într-un webinar organizat de Asociația pentru Eficiența Energetică din Republica Moldova (#AEER) în colaborare cu Green City Lab Moldova, experții au oferit mai multe clarificări și explicații cu privire la modul în care trebuie interpretate concluziile extrase din sistemul de Management Energetic.

May be an image of 4 people and text

Fiecare dintre aceste primării are în prezent o persoană responsabilă cu gestionarea energetică, care monitorizează tendințele în ceea ce privește consumul de energie al clădirilor selectate. Acest proces permite intervenții și corecții asupra datelor înregistrate, contribuind astfel la eficientizarea utilizării energiei.

Este important de menționat că acest demers reprezintă o noutate în Republica Moldova. Primăriile localităților Lozova, Budești, Vorniceni, Mereni și Sireți sunt pionere în țară în testarea conceptului de Management Energetic la nivel local. Managementul Energetic se bazează pe utilizarea inteligentă a soluțiilor care promovează o utilizare mai eficientă a resurselor energetice. Această experiență în domeniul securității energetice și al managementului inteligent va servi ca exemplu pentru alte primării interesate să implementeze acest sistem în cadrul structurilor locale.

Toate aceste acțiuni sunt desfășurate în cadrul proiectului “Management Energetic și Utilizarea Inovativă a Surselor Energetice Regenerabile” implementat de Asociația pentru Eficiența Energetică din Republica Moldova (AEER) în colaborare cu Green City Lab și finanțat de Programul de Granturi Mici GEF – PNUD.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE