spot_imgspot_img

ProCredit Bank devine prima bancă din România care finanțează un PPA pe 25 de ani

spot_imgspot_img

ProCredit Bank a acordat un împrumut de 3,15 milioane de euro grupului nextE pentru construcția unei centrale fotovoltaice. Odată cu încheierea acestui acord, ProCredit Bank devine prima bancă din România care finanțează un PPA (Power Purchase Agreement) pe 25 de ani, de tip corporate onsite, conform contractului pe care nextE l-a semnat deja cu RAAL. Finanțarea a fost acordată pentru construcția unei centrale fotovoltaice cu o putere instalată de 7,4 MWp în județul Bistrița-Năsăud.

Construcția a fost realizată pe proprietatea unei unități de producție, care este și principalul consumator de energie electrică în cadrul proiectului.

Proiectul centralei fotovoltaice din Bistrița-Năsăud va funcționa după modelul rent-and-operate. Din producția de energie generată, estimată la 7.200 MWh/an, și ținând cont de profilul de consum al instalației, aproximativ 80% din energia produsă va fi asigurată pentru consumul intern, iar surplusul de energie va fi injectat în rețeaua națională.

Un aspect special al proiectului este amplasarea panourilor fotovoltaice, astfel că o parte au fost instalate pe acoperișul clădirii, iar restul pe sol, pentru o utilizare cât mai eficientă a spațiului disponibil. Echipamentele instalate provin de la producători de nivel 1, renumiți pentru fiabilitatea lor.

“Finanțarea acordată de NextE este încă o dovadă a angajamentului nostru față de IMM-urile care investesc în energie regenerabilă. Sprijinul ProCredit Bank merge atât către prosumatori și producători de energie electrică, cât și către cei care implementează soluții inovatoare, complete și personalizate, cum ar fi mecanismul Energy as a Service (EaaS). De asemenea, pe lângă faptul că acest mecanism aduce cu sine avantajul livrării directe a energiei electrice produse către utilizatorul final, oferă IMM-urilor nu doar independență energetică, ci contribuie și la reducerea emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat Ștefan Manole, director general ProCredit Bank România.

Grupul nextE poate finanța proiectele cu până la 70% din datorie, facilitând astfel extinderea capacității fotovoltaice în țară.

“Suntem încântați de colaborarea noastră cu ProCredit Bank și de modul în care acest parteneriat a evoluat într-un timp atât de scurt. Flexibilitatea și rapiditatea cu care au gestionat acest acord de împrumut pentru investiții verzi ne-au depășit așteptările și ne-au oferit o platformă solidă pentru extinderea proiectelor noastre”, a adăugat Nicolas Pleșea, CFO al nextE Holding/Renewable.

nextE este o companie producătoare independentă de energie (IPP), care se concentrează în prezent pe dezvoltarea operațiunilor prin mecanismul Energy as a Service (EaaS). Această abordare oferă companiilor consumatoare independență energetică și stabilitate pe termen lung, fără a suporta costurile inițiale de investiție, performanța și riscurile operaționale, dar mai ales, reduce costurile cu energia electrică și amprenta de CO2.

RECENTE

Sprijin pentru eficiența energetică în gospodăriile rurale din raionul Călărași prin programul FEERM

Proprietarii primelor case individuale din gospodăriile rurale din raionul Călărași au primit raportul de...

Simtel Solar выходит на рынок систем накопления энергии с новым направлением бизнеса

Simtel Solar, часть инженерно-технологической группы Simtel (BVB: SMTL), национальный лидер в области возобновляемой энергетики,...

Simtel Solar intră pe piața sistemelor de stocare a energiei printr-o nouă linie de business

Simtel Solar, parte a grupului de inginerie și tehnologie Simtel (BVB: SMTL), lider național...

Carolina Novac despre importanța digitalizării în procesul de tranziție energetică

Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat săptămâna trecută la cel...

SIMILARE

Rezolv Energy demarează un proiect pentru informarea consumatorilor industriali cu privire la securizarea prețului la energie

Rezolv Energy, unul dintre cei mai importanți investitori în proiecte de energie regenerabilă din...

OPCOM introduce noi produse pentru livrarea energiei în vârfurile de consum de seară

OPCOM, operatorul pieței de energie electrică din București, va lansa, începând cu 1 decembrie,...

Guvernul României a aprobat Strategia Energetică Națională 2025-2035, cu perspectiva anului 2050

Astăzi, 21 noiembrie 2024, Guvernul României a adoptat Strategia Energetică Națională 2025-2035, primul document...