Thursday, June 13, 2024
16.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Producătorii europeni de panouri fotovoltaice solicită sprijin urgent de la UE în fața concurenței ieftine din China, altfel fabricile din Europa se vor închide rapid

spot_imgspot_img

Producătorii de panouri solare din Europa au cerut Uniunii Europene să intervină cu măsuri de urgență pentru a evita ca firmele europene să se închidă sub presiunea prețurilor panourilor de import din China, se arată într-o scrisoare consultată de Reuters.

Preluare www.e-nergia.ro

Mai mulți producători europeni de panouri solare au anunțat planuri de închidere a fabricilor în ultimele luni, invocând presiunea exercitată de o avalanșă de importuri și de o ofertă excesivă de piese pentru panouri solare care s-au acumulat în depozitele din Europa și au dus la scăderea prețurilor.

Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, grupul industrial European Solar Manufacturing Council (ESMC) a avertizat că, în lipsa unui ajutor rapid, UE riscă să piardă în câteva săptămâni mai mult de jumătate din capacitatea sa operațională de producție de panouri fotovoltaice.

„În următoarele 4-8 săptămâni, principalii producători de panourifotovoltaice din UE și furnizorii lor europeni sunt pe punctul de a închide liniile de producție, dacă nu sunt implementate rapid măsuri de urgență substanțiale”, se arată în scrisoarea datată 30 ianuarie.

ESMC a cerut UE să lanseze măsuri de urgență, inclusiv o schemă de achiziționare a stocurilor excedentare de panouri solare din UE pentru a reduce oferta excedentară și să modifice normele privind ajutoarele de stat pentru a stimula sprijinul guvernamental pentru producătorii locali de energie fotovoltaică

În cazul în care aceste măsuri nu pot fi luate rapid, UE ar trebui să ia în considerare și măsuri de „salvgardare” care ar putea include taxe vamale și cote pentru a contracara un val de importuri, se arată în scrisoare.

Europa se dezvoltă rapid în domeniul extinderii energiei fotovoltaice, instalând anul trecut o capacitate record de 56 GW.

Dar, deși această creștere rapidă este crucială pentru atingerea obiectivelor privind schimbările climatice, ea depinde în mare măsură de componentele importate din China, ceea ce a determinat alte grupuri industriale să se opună taxelor care ar putea întrerupe aprovizionarea din China și ar putea încetini dezvoltarea energiei verzi.

Potrivit Reuters, Compania elvețiană Meyer Burger se numără printre firmele europene care se confruntă cu dificultăți, anunțând luna aceasta că intenționează să închidă fabrica de producție din Germania, care înregistrează pierderi, dacă guvernul nu oferă finanțarea promisă.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE