Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Producătorii europeni de panouri fotovoltaice solicită sprijin urgent de la UE în fața concurenței ieftine din China, altfel fabricile din Europa se vor închide rapid

spot_imgspot_img

Producătorii de panouri solare din Europa au cerut Uniunii Europene să intervină cu măsuri de urgență pentru a evita ca firmele europene să se închidă sub presiunea prețurilor panourilor de import din China, se arată într-o scrisoare consultată de Reuters.

Preluare www.e-nergia.ro

Mai mulți producători europeni de panouri solare au anunțat planuri de închidere a fabricilor în ultimele luni, invocând presiunea exercitată de o avalanșă de importuri și de o ofertă excesivă de piese pentru panouri solare care s-au acumulat în depozitele din Europa și au dus la scăderea prețurilor.

Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, grupul industrial European Solar Manufacturing Council (ESMC) a avertizat că, în lipsa unui ajutor rapid, UE riscă să piardă în câteva săptămâni mai mult de jumătate din capacitatea sa operațională de producție de panouri fotovoltaice.

„În următoarele 4-8 săptămâni, principalii producători de panourifotovoltaice din UE și furnizorii lor europeni sunt pe punctul de a închide liniile de producție, dacă nu sunt implementate rapid măsuri de urgență substanțiale”, se arată în scrisoarea datată 30 ianuarie.

ESMC a cerut UE să lanseze măsuri de urgență, inclusiv o schemă de achiziționare a stocurilor excedentare de panouri solare din UE pentru a reduce oferta excedentară și să modifice normele privind ajutoarele de stat pentru a stimula sprijinul guvernamental pentru producătorii locali de energie fotovoltaică

În cazul în care aceste măsuri nu pot fi luate rapid, UE ar trebui să ia în considerare și măsuri de „salvgardare” care ar putea include taxe vamale și cote pentru a contracara un val de importuri, se arată în scrisoare.

Europa se dezvoltă rapid în domeniul extinderii energiei fotovoltaice, instalând anul trecut o capacitate record de 56 GW.

Dar, deși această creștere rapidă este crucială pentru atingerea obiectivelor privind schimbările climatice, ea depinde în mare măsură de componentele importate din China, ceea ce a determinat alte grupuri industriale să se opună taxelor care ar putea întrerupe aprovizionarea din China și ar putea încetini dezvoltarea energiei verzi.

Potrivit Reuters, Compania elvețiană Meyer Burger se numără printre firmele europene care se confruntă cu dificultăți, anunțând luna aceasta că intenționează să închidă fabrica de producție din Germania, care înregistrează pierderi, dacă guvernul nu oferă finanțarea promisă.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE