Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Prognoze pe termen foarte scurt a defecțiunilor sistemelor fotovoltaice

spot_img

Un grup de cercetare de la Universitatea Națională de Științe și Tehnologie din Pakistan a dezvoltat recent un algoritm pentru a prevedea cu precizie defecțiunile în sistemele fotovoltaice într-un termen foarte scurt. Acest algoritm oferă posibilitatea de a detecta defecțiunile în stadiul lor incipient, furnizând astfel o avertizare timpurie pentru a asigura întreținerea corectivă la momentul potrivit. El se bazează pe schimbările observate în parametrii de curent și tensiune ai celulelor solare, care se modifică chiar înainte de a apărea o defecțiune.

Procesul implică segmentarea curbei IV în nici mai mult, nici mai puțin de 172,000 de puncte de date pentru a extrage date precise pentru fiecare parametru al celulei solare, oferind astfel o reprezentare detaliată a evoluției acestor parametri. Pentru a detecta tendințele de variație în stadiile timpurii ale diferitelor tipuri de defecțiuni, se folosesc tehnici de regresie bazate pe învățare automată, cu rezultate remarcabile, în special pentru regresia liniară.

Conform autorilor, rezultatele obținute demonstrează eficiența superioară a algoritmului lor în comparație cu metodele tradiționale de prognoză. Abilitatea sa de a analiza schimbările în parametrii de curent și tensiune ai celulelor solare îl transformă într-un instrument valoros pentru detectarea timpurie a defecțiunilor.

Această abordare în prognoza defecțiunilor are potențialul de a contribui la dezvoltarea unor sisteme de protecție adaptive pentru instalațiile fotovoltaice.

Studiul care prezintă aceste rezultate a fost publicat sub titlul “A novel procedure for photovoltaic fault forecasting” în cadrul revistei Electric Power Systems Research.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE