În cadrul celei de-a 6-a ediții a Forumului Energiei, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că Strategia Energetică Naţională va fi supusă dezbaterii publice în câteva zile. Documentul, deși nu este perfect sau complet, este deschis dialogului și îmbunătățirilor, conform declarațiilor ministrului. “Avem în pregătire Strategia Energetică Naţională. Ne-am propus ca săptămâna aceasta, în câteva zile, să fie pusă în dezbatere publică,” a spus Burduja, subliniind că strategia va fi armonizată cu recomandările Comisiei Europene privind Planul Naţional Integrat în Domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC).
În plus, Burduja a subliniat importanța implementării rapide a PNIESC-ului pentru a alinia România cu celelalte state europene. “Ne dorim să avem PNIESC-ul gata în cel mai scurt timp, astfel încât să putem să avem acest important document, a doua sa versiune, pregătit,” a adăugat ministrul.
Pe lângă aceste inițiative strategice, ministrul a discutat despre o serie de acte legislative esențiale în domeniul energetic. Printre acestea se numără schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie, care a dus la reduceri semnificative pe facturile multor români, atât pentru energia electrică, cât și pentru gazele naturale. De asemenea, Legea eoliană offshore, adoptată recent de Parlamentul României, deschide calea pentru dezvoltarea centralelor eoliene în largul Mării Negre până în 2032.
Burduja a evidențiat și progresul semnificativ realizat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) și Fondul de Modernizare, menționând investiții de peste 12 miliarde de euro semnate până în prezent.
“O mare parte sunt fonduri nerambursabile, care vin în sprijinul antreprenorilor, din PNRR sau din Fondul pentru Modernizare,” a explicat oficialul.
În domeniul energiei regenerabile, ministrul a subliniat succesele obținute în finanțarea proiectelor pentru putere instalată, hidrogen, baterii și stocare.
“Am demonstrat că se poate cu apelul pentru baterii, pentru stocare, un prim test pentru ceea ce pregătim pentru Fondul pentru Modernizare,” a spus Burduja, subliniind eforturile continue ale ministerului pentru îmbunătățirea sistemului energetic național.
Programul nuclear civil românesc a înregistrat, de asemenea, progrese importante, cu proiecte cheie la Cernavodă și dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni.
“Prin Fondul pentru Modernizare, am reușit să deschidem apeluri și să finanțăm modernizarea rețelelor de transport și distribuția energiei electrice,” a adăugat Burduja, menționând contracte de peste un miliard de euro pentru îmbunătățirea calității sistemului și acomodarea unui număr mai mare de prosumatori.
În încheiere, ministrul a subliniat succesul listării Hidroelectrica pe Bursa de Valori București, un pas important pentru piața de capital din România. “O listare cu care ne mândrim și care ajută Bursa de Valori București foarte mult,” a concluzionat Burduja, conform Agerpres.