Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Republica Moldova adoptă planul energetic verde al Uniunii Europene

spot_img

Guvernul a dat undă verde unui nou cadru legal care permite elaborarea Planului Național Integrat pentru Energie și Climă (PNIEC) și implementarea Regulamentului revizuit al Uniunii Europene privind infrastructura energetică transfrontalieră, ceea ce stabilește norme noi pentru această infrastructură la nivel european.

Prin acest act normativ, se urmărește să se contribuie la reducerea emisiilor, promovând integrarea surselor regenerabile și a tehnologiilor de energie curată în sistemul energetic. De asemenea, se va consolida interconectarea infrastructurii energetice transfrontaliere existente și se va accelera construirea noilor proiecte de infrastructură prin simplificarea și accelerarea procedurilor de autorizare.

Adoptarea acestui proiect de lege va avea mai multe rezultate importante:

  1. Va stabili un cadru de reglementare pentru o guvernanță integrată în domeniul energiei și acțiunilor climatice, asigurând îndeplinirea angajamentelor Republicii Moldova în ceea ce privește Acordul Climatic de la Paris și Tratatul Comunității Energetice pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
  2. Va crea cadrul legal necesar pentru elaborarea și aprobarea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Climei, care va reprezenta documentul principal de planificare strategică în aceste domenii, aliniat cu alte planuri sectoriale și politici relevante.
  3. Primul PNIEC, dezvoltat în parteneriat cu Programul “Abordarea impactului crizei energetice”, implementat de PNUD și finanțat de Uniunea Europeană, se va concentra pe perioada 2025-2030 și ulterior, cu perioade de zece ani începând din 2031 până în 2050. Planul va urmări obiectivele principale ale statului în cinci dimensiuni: securitatea energetică, piața internă a energiei, eficiența energetică, decarbonizarea și cercetarea, inovarea și competitivitatea.
  4. Transpunerea directivei privind infrastructura energetică transfrontalieră va fi realizată cu sprijinul proiectului Moldova Energy Security Activity al USAID și va facilita obținerea actelor necesare dezvoltatorilor de proiecte energetice strategice, prin stabilirea unui proces bine coordonat și clar structurat de autorizare.
  5. Principiile clare vor fi stabilite pentru efectuarea și recuperarea investițiilor în cazul proiectelor strategice cu impact transfrontalier, inclusiv mecanisme de partajare a investițiilor aferente dezvoltării acestor proiecte.
  6. Va fi pus în aplicare un proces durabil de consultare și participare publică în promovarea proiectelor strategice, iar riscurile asociate investițiilor în sectorul electroenergetic și al gazelor naturale vor fi identificate și evaluate corespunzător.
  7. Se va urmări asigurarea și sporirea independenței Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) și dezvoltarea unui cadru național de politici publice pentru atenuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Prin aceste măsuri, Republica Moldova își propune să-și consolideze poziția în abordarea problemelor energetice și climatice, în acord cu cerințele și angajamentele Uniunii Europene și acordurile internaționale relevante.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE