Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Republica Moldova este din acest an țară producătoare de autobuze electrice

spot_img

Într-un pas semnificativ spre viitorul electric al transportului, Republica Moldova a devenit oficial o țară producătoare de autobuze electrice începând cu acest an. Compania Informbusiness, cu sediul în Chișinău, a obținut cu succes un număr de înmatriculare în sistemul internațional VIN code, deschizând calea pentru producția locală de vehicule electrice.

Evenimentul de lansare a avut loc astăzi, cu participarea Ministrului Energiei, Victor Parlicov, care a fost martorul debutului în teste al primului autobuz electric asamblat în Chișinău. Acest prim exemplar este în faza de testare, dar compania are planuri ambițioase pentru a începe producția în serie în câteva luni.

Autobuzul electric, deși importă doar caroseria, dispune de echipamente produse local, marcând astfel o reușită notabilă în dezvoltarea capacităților de fabricație autohtone. Cu o autonomie de până la 70 de kilometri, vehiculul poate fi încărcat atât de la rețeaua de troleibuze, cât și din stații speciale de încărcare. Acest pas înainte în tehnologia de transport electric reprezintă o soluție inovatoare pentru mobilitatea urbană durabilă.

Compania Informbusiness, cunoscută pentru proiectele sale de troleibuze autonome destinate suburbiilor, nu doar că dezvoltă vehicule electrice, dar exportă și componente cheie pentru astfel de vehicule în numeroase țări. Cu expertiză în producția de echipamente electrice esențiale pentru autobuze, troleibuze, tramvaie și trenuri, compania joacă un rol crucial în adoptarea globală a transportului electric.

Vitalie Eșanu, fondatorul companiei Informbusiness, a subliniat: “E timpul ca autobuzul electric să circule și pe șoselele naționale, nu doar spre suburbii. Avem proiecte în testare cu autonomie până la 450 de kilometri și viteză de până la 130 de kilometri pe oră. Avem solicitări din partea unui șir de primării, precum Soroca, Orhei, Comrat și Briceni. Deja lucrăm la un model de autobuz electric mai compact și eficient din punct de vedere energetic.”

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat importanța electrificării transportului pentru integrarea energiei regenerabile în rețeaua națională și pentru tranziția către o economie verde. “Creșterea numărului de mașini electrice va duce la un consum mai mare de energie electrică pentru încărcare, ceea ce ne va permite să dezvoltăm capacități mai mari de producție a energiei regenerabile”, a declarat ministrul.

Oficialul a felicitat Compania Informbusiness pentru realizarea sa remarcabilă, plasând Republica Moldova pe harta producătorilor de mașini electrice. În același timp, el a încurajat și alte companii să se alăture eforturilor de decarbonizare a țării, subliniind că aceste inițiative vor aduce nu doar dezvoltare economică, ci și mai multe locuri de muncă și oportunități pentru tineri.

Astfel, Republica Moldova face un pas hotărât către un viitor mai verde și sustenabil, contribuind la eforturile globale de reducere a emisiilor și de protecție a mediului prin inovare și investiții în tehnologia vehiculelor electrice.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE