Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Rezoluția NEURC va facilita schimbul de energie electrică a Ucrainei cu Polonia, Slovacia și Ungaria

spot_img

La data de 12 septembrie 2023, Comisia Națională de Reglementare în domeniul Energiei și Utilităților Publice (NEURC) a adoptat hotărârea “Cu privire la aprobarea Regulilor de alocare a capacității transfrontaliere pentru direcțiile Ucraina – Polonia, Ucraina – Slovacia și Ucraina – Ungaria”.

Noua rezoluție va îmbunătăți capacitatea de a efectua tranzacții de export-import de energie electrică prin granițele Ucrainei cu Polonia, Slovacia și Ungaria. Aceasta va avea un efect pozitiv asupra securității aprovizionării cu energie electrică și asupra stabilității funcționării sistemului energetic integrat al Ucrainei în următorul sezon de încălzire.

La începutul acestui an, Proiectul de securitate energetică (ESP) al USAID a pregătit o “Analiză a legislației privind alocarea comună a capacității transfrontaliere” și a furnizat-o NEURC și Ukrenergo. Scopul acesteia este de a identifica lacunele în ceea ce privește conformitatea cu cadrul juridic și de reglementare relevant al Uniunii Europene și cu legislația ucraineană și de a oferi recomandări pentru a perfecționa normele de alocare a capacității transfrontaliere în conformitate cu cele mai bune practici ale UE.

Analiza a acoperit următoarele aspecte:

— Evaluarea aspectelor fiscale,

— Analiza comparativă a platformelor comune de alocare a capacităților disponibile în prezent,
— evaluarea lacunelor și recomandări, inclusiv modificările propuse la textul normelor de alocare a capacităților pe termen lung și pe termen scurt.

De asemenea, analiza a oferit NEURC și Ukrenergo o listă detaliată a lacunelor din normele de alocare și recomandări pentru eliminarea acestora. Aceasta a contribuit la adoptarea unor modificări legislative și de reglementare și la o alocare coordonată a capacităților prin frontierele Ucrainei cu țările UE.

Licitațiile comune, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, pentru alocarea capacității transfrontaliere se vor desfășura prin intermediul Biroului comun de alocare (JAO) – o platformă.

În ciuda invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, Ucraina și-a sincronizat rețelele electrice cu UE și a devenit parte a Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E). USAID ESP a sprijinit Ukrenergo în pregătirea sistemului electric pentru funcționarea în modul insular, care a reprezentat etapa finală a procesului de integrare.

Sincronizarea sistemului energetic ucrainean cu ENTSO-E a îmbunătățit securitatea energetică a Ucrainei și a sistemului său energetic integrat. În plus, a deschis calea pentru integrarea deplină a pieței de energie electrică a Ucrainei cu Europa, inclusiv începutul accesului comun la alocarea de capacitate transfrontalieră și cuplarea segmentelor de piață organizate.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE