spot_imgspot_img

Rezoluția NEURC va facilita schimbul de energie electrică a Ucrainei cu Polonia, Slovacia și Ungaria

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

La data de 12 septembrie 2023, Comisia Națională de Reglementare în domeniul Energiei și Utilităților Publice (NEURC) a adoptat hotărârea “Cu privire la aprobarea Regulilor de alocare a capacității transfrontaliere pentru direcțiile Ucraina – Polonia, Ucraina – Slovacia și Ucraina – Ungaria”.

Noua rezoluție va îmbunătăți capacitatea de a efectua tranzacții de export-import de energie electrică prin granițele Ucrainei cu Polonia, Slovacia și Ungaria. Aceasta va avea un efect pozitiv asupra securității aprovizionării cu energie electrică și asupra stabilității funcționării sistemului energetic integrat al Ucrainei în următorul sezon de încălzire.

La începutul acestui an, Proiectul de securitate energetică (ESP) al USAID a pregătit o “Analiză a legislației privind alocarea comună a capacității transfrontaliere” și a furnizat-o NEURC și Ukrenergo. Scopul acesteia este de a identifica lacunele în ceea ce privește conformitatea cu cadrul juridic și de reglementare relevant al Uniunii Europene și cu legislația ucraineană și de a oferi recomandări pentru a perfecționa normele de alocare a capacității transfrontaliere în conformitate cu cele mai bune practici ale UE.

Analiza a acoperit următoarele aspecte:

— Evaluarea aspectelor fiscale,

— Analiza comparativă a platformelor comune de alocare a capacităților disponibile în prezent,
— evaluarea lacunelor și recomandări, inclusiv modificările propuse la textul normelor de alocare a capacităților pe termen lung și pe termen scurt.

De asemenea, analiza a oferit NEURC și Ukrenergo o listă detaliată a lacunelor din normele de alocare și recomandări pentru eliminarea acestora. Aceasta a contribuit la adoptarea unor modificări legislative și de reglementare și la o alocare coordonată a capacităților prin frontierele Ucrainei cu țările UE.

Licitațiile comune, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, pentru alocarea capacității transfrontaliere se vor desfășura prin intermediul Biroului comun de alocare (JAO) – o platformă.

În ciuda invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, Ucraina și-a sincronizat rețelele electrice cu UE și a devenit parte a Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E). USAID ESP a sprijinit Ukrenergo în pregătirea sistemului electric pentru funcționarea în modul insular, care a reprezentat etapa finală a procesului de integrare.

Sincronizarea sistemului energetic ucrainean cu ENTSO-E a îmbunătățit securitatea energetică a Ucrainei și a sistemului său energetic integrat. În plus, a deschis calea pentru integrarea deplină a pieței de energie electrică a Ucrainei cu Europa, inclusiv începutul accesului comun la alocarea de capacitate transfrontalieră și cuplarea segmentelor de piață organizate.

RECENTE

Atelier informativ pentru investitorii în proiecte eoliene și fotovoltaice de 165 MW, organizat de Ministerul Energiei

Peste 80 de persoane au participat astăzi la un atelier informativ pentru investitorii potențiali...

Lansarea proiectului de integrare a rețelelor energetice dintre Moldova și România

Reprezentanții Ministerului Energiei și întreprinderilor din sector, cu sprijinul USAID Moldova, s-au întâlnit la...

Simtel Moldova: 2 ani de leadership în proiecte de energie regenerabilă și dezvoltare sustenabilă

Simtel Moldova marchează doi ani de activitate, timp în care s-a afirmat ca un...

Proiectul prețului pentru energia electrică și tariful energiei termice livrate de S.A. „CET-Nord”

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat structura propunerii pentru prețul energiei...

SIMILARE

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Eveniment de lansare: tranziția energetică – primele licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă în Republica Moldova

Ministerul Energiei și Secretariatul Comunității Energetice vor organiza o conferință cu genericul „Tranziția energetică:...

Uniunea Europeană intensifică sprijinul pentru eficiența energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova

Comisia Europeană și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au semnat o declarație de...