Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

România ar trebui să investească 3% din PIB până în 2050 pentru a dezvolta un sector energetic decarbonizat

spot_img

Investiții substanțiale de aproximativ 335 de miliarde de euro – aproximativ 3% din PIB-ul țării – sunt necesare până în 2050 pentru a dezvolta un sector energetic decarbonizat în România, potrivit Raportului de țară al Băncii Mondiale privind clima și dezvoltarea României (RTCD).

Raportul arată că România este pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivul de reducere a emisiilor cu 55% în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.

Cu toate acestea, în ciuda reducerii emisiilor cu 53% între 1990 și 2018, atingerea neutralității în materie de carbon până în 2050 necesită acțiuni politice și finanțări semnificative.

“Pentru a obține emisii nete zero până în 2050, România trebuie să implementeze un program masiv de electrificare, înlocuind consumul direct de combustibil cu energie din surse regenerabile”, subliniază Banca Mondială.

Pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, România trebuie nu doar să decarbonizeze sectorul energetic, ci și să se concentreze pe transformarea sectorului transporturilor, pe optimizarea utilizării resurselor de apă și pe investiții în capitalul uman și în competențe, potrivit experților.

În plus, România este foarte vulnerabilă la riscurile legate de schimbările climatice, în special la inundații și secete. În același timp, emisiile de carbon ale țării sunt relativ ridicate, cu o medie de 2,5 ori mai mare decât cea a UE.

Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai acute pentru cetățenii români, a declarat președintele Klaus Iohannis la conferința privind schimbările climatice de la București.

El a subliniat necesitatea unei tranziții climatice care să fie “echitabilă, incluzivă și compatibilă cu creșterea economică”.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE