Cu sprijinul GIZMoldova și contribuția comunității, inclusiv a diasporei originare din localitate, apa potabilă ajunge în orice casă cu cele mai mici costuri posibile.
Andrușul de Jos, de la sudul țării, a simțit, ca și alte sate, cât de costisitoare a devenit pomparea și livrarea apei potabile, din cauza creșterii prețurilor la energia electrică. Dar acum, economii semnificative sunt posibile, folosind energia solară! Într-un efort comun și solidar, cei de la Andrușul de Jos au pus în practică un proiect care a făcut satul nu doar mai modern, dar și aduce economii bugetului public și al fiecărei familii.
La cele trei sonde de apă din localitate au fost instalate panouri fotovoltaice, pentru a compensa consumul de energie electrica a sondelor. Astăzi, fiecare kilowatt*oră generat de energia solară la sondele de apă înseamnă posibilitatea de reducere a costurilor, acumularea de surse pentru modernizare, înseamnă, deopotrivă, grijă pentru mediu.
Puterea fiecărei centrale fotovoltaice este egala cu 10 kW și va produce circa 12 000 kWh anual, sau total trei cca 36000 kWh. La tarifele actuale, economiile anuale vor fi de 108 000 MDL, spun experții. Se estimează că investițiile se vor răscumpăra în cel mult cinci ani (proiectul a costat 513 947 MDL, contribuția populației fiind de 41 070 MDL).
Astfel, cu ajutorul energiei solare, prin centralele fotovoltaice instalate, Andrușul de Jos a devenit mai sustenabil și va putea reduce costurile aprovizionării cu apă pentru întreaga comunitate.
„Andrușul de Jos este un exemplu de investiții durabile, în pas cu necesitățile și provocările actuale. Mă bucur că expertiza AEER a ajutat localitatea pentru a implementa acest important proiect, care va aduce beneficii tuturor”, a remarcat Irina Plis, președinta AEER.
Proiectul este apreciat de către localnici. Victoria Chiciuc, locuitoare a satului Andrușul de Jos, susține că instalarea panourilor anume la fântânile arteziene din localitate au redus costul la serviciile de aprovizionare cu apă şi la iluminatul stradal.
„Cred că aceste panouri vor aduce mai multe beneficii localității pe un termen mai lung şi este una dintre cele mai bune metode de producere a energiei. Cu timpul, costurile vor fi aproape zero, iar mediul în care trăim va fi mai puțin poluat”, a remarcat Victoria Chiciuc.
Satul Andrușul de Jos este beneficiar al programului DAR 1+3, cofinanțat de GIZ Moldova. Activitatea a avut loc în cadrul Proiectul „Comunități rezistente energetic pentru Moldova cu sprijinul diasporei și asociațiilor de băștinași”, realizat de AEER,
în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică și Convenția Primarilor pentru Climă și Energie în Moldova.
Proiectul este implementat cu suportul proiectului “Fondul de consiliere în politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de către GIZ Moldova.
GIZ Moldova Covenant of Mayors – East Primăria Andrușul de Jos