Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Summitul UE-China: așteptări și provocări în relațiile bilaterale

spot_imgspot_img

Summitul Uniunii Europene-China, al 24-lea din serie, va avea loc la Beijing, China.

Acesta va reprezenta primul summit UE-China în format fizic din 2019. Președintele Consiliului European, Charles Michel, și Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însoțiți de Înaltul Reprezentant Josep Borrell, vor întâlni Președintele Chinei, Xi Jinping, și Premierul Li Qiang în două ședințe separate.

Summitul oferă o oportunitate pentru dialog la cel mai înalt nivel și consolidarea relațiilor constructive și stabile dintre UE și China. Principalele teme abordate vor include starea relațiilor UE-China, problemele internaționale precum războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu. Liderii vor discuta modalități de asigurare a unei relații comerciale echilibrate și reciproce, abordând și domenii de interes comun precum schimbările climatice, securitatea alimentară, sănătatea globală și pregătirea pentru pandemii.

UE va pleda pentru susținerea ordinii internaționale multilaterale bazate pe reguli și va reitera angajamentul față de gestionarea riscurilor și securității economice. În context, la Consiliul European din iunie, liderii UE au avut o discuție strategică privind relațiile cu China, reafirmând abordarea complexă a UE și angajamentul continuu pentru dialogul cu China în abordarea provocărilor globale.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE