Comisia Europeană a lansat Climate City Capital Hub pentru a oferi suport financiar și consultanță orașelor care își propun să devină neutre climatic. Cu un obiectiv de investiție de 650 miliarde de euro, această inițiativă va mobiliza capital public și privat, cu sprijinul Băncii Europene de Investiții (BEI). Hub-ul va ajuta 112 orașe din UE și orașele asociate, inclusiv pe cele din cadrul Misiunii UE pentru Orașe Neutre Climatic și Inteligente, să își dezvolte și să implementeze planurile de acțiune climatică.
Noul hub financiar pentru atenuarea și adaptarea climatică
Comisia Europeană a înființat Climate City Capital Hub pentru a sprijini orașele participante la Misiunea UE pentru Orașe Neutre Climatic și Inteligente. Această resursă financiară internațională va oferi consultanță financiară, va ajuta la structurarea nevoilor financiare și va introduce proiecte către o gamă largă de furnizori de capital.
„Istoric vorbind, orașele nu au fost parteneri semnificativi pentru sectorul privat, dar progresul poate fi mult mai rapid dacă capitalul privat este mai implicat,” a declarat Allison Lobb, director executiv al organizației Bankers without Boundaries.
Investiții și suport
- BEI a alocat 2 miliarde de euro pentru orașele cu eticheta Misiunii Orașelor pentru a investi în clădiri eficiente energetic, energie regenerabilă și infrastructură durabilă.
- 33 de orașe au primit eticheta Misiunii Orașelor UE, bugetând 114,1 miliarde de euro pentru acțiuni climatice, cu o medie de 3,6 miliarde de euro pe oraș.
- Hub-ul își propune să atragă capital privat și soluții de finanțare inovatoare, precum crowdfunding-ul și obligațiunile legate de sustenabilitate.
„BEI oferă peste un sfert din împrumuturile noastre către orașe, și ca bancă climatică a Europei suntem dornici să colaborăm cu orașele pentru a le ajuta să-și implementeze investițiile în neutralitatea climatică,” a declarat vicepreședintele BEI, Teresa Czerwinska.
Inițiativa vizează 112 orașe care își propun să atingă zero emisii nete până în 2030, necesitând o investiție combinată de 650 miliarde de euro. Orașele, inclusiv Lyon, Sevilia, Malmo, Lisabona și Florența, își dezvoltă planurile climatice cu sprijinul UE și Bankers without Boundaries.
„Orașele contribuie la peste 70% din emisiile globale de CO₂ și consumă peste 65% din energia mondială. Acțiunea urbană este esențială pentru atenuarea schimbărilor climatice,” a subliniat Comisia Europeană.
Următorii pași
- Climate City Capital Hub, gestionat de NetZeroCities, a fost anunțat la conferința Misiunii Orașelor din 2024, de la Valencia.
- Hub-ul va oferi servicii cuprinzătoare pentru proiectele de atenuare și adaptare, concentrându-se în special pe implicarea capitalului privat.
- Misiunea UE pentru Orașe Neutre Climatic și Inteligente și Climate City Capital Hub reprezintă pași importanți către atingerea neutralității climatice, promovând inovația și mobilizând investiții substanțiale pentru a sprijini orașele în eforturile lor de acțiune climatică.
Context
Orașele contribuie la peste 70% din emisiile globale de CO₂ și consumă peste 65% din energia mondială. Acțiunea urbană este crucială pentru atenuarea schimbărilor climatice și poate contribui semnificativ la accelerarea eforturilor de a atinge angajamentul legal de neutralitate climatică în UE până în 2050, precum și la obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, și mai general la îndeplinirea Pactului Ecologic European. Misiunea UE pentru Orașe își propune să ajute orașele europene să devină neutre din punct de vedere climatic, oferind aer mai curat, transporturi mai sigure și mai puțină congestie și zgomot pentru cetățenii lor.
În aprilie 2022, 100 de orașe din UE și 12 orașe din țările asociate cu Horizon Europe, programul de cercetare și inovare al UE, au fost selectate pentru a participa la Misiune. Acestea testează abordări inovatoare trans-sectoriale, inclusiv pentru implicarea cetățenilor, gestionarea părților interesate și guvernanța internă, pentru a-și accelera calea către neutralitatea climatică. Aceasta le transformă în centre de experimentare și inovație, permițând tuturor orașelor europene să urmeze acest model până în 2050.