spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

UE și PNUD colaborează pentru a reduce facturile la energie electrică în gospodăriile casnice vulnerabile, prin înlocuirea electrocasnicelor vechi

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

„Rabla pentru electrocasnice”, programul de înlocuire a echipamentelor casnice vechi cu altele noi și eficiente energetic, a fost oficial lansat în Republica Moldova, inaugurând primele două sesiuni – pentru becuri de tip LED și echipamente mari.

Programul ajută gospodăriile casnice vulnerabile să-și reducă cheltuielile pentru energie electrică prin înlocuirea electrocasnicelor vechi cu echipamente noi și eficiente energetic, aliniindu-se eforturilor Guvernului de a spori eficiența energetică în sectorul rezidențial.

RENERGY

Circa jumătate din consumul de energie în Republica Moldova revine gospodăriilor casnice, iar electrocasnicele au o pondere importantă în consum. Prin înlocuirea electrocasnicelor energofage, ajutăm familiile vulnerabile să-și reducă facturile la energie, în același timp sporind confortul locuințelor” a declarat Victor Parlicov, ministrul Energiei.

Lansarea acestui program, cu un buget total estimat la 5,8 milioane de dolari SUA, a fost posibilă datorită finanțării oferite de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD.

Lansăm astăzi acest program cu obiectivul ca într-o zi toți consumatorii din Republica Moldova să-și poată înlocui aparatele electrocasnice cu altele noi care consumă mai puțină energie. Pe de o parte, această schimbare va genera mai multe economii pentru fiecare dintre voi, iar, pe de alta, va contribui la eforturile țării de a combate schimbările climatice, deoarece un consum mai mic de energie înseamnă mai puține emisii de carbon”, a spus Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

RENERGY

La etapa inițială, programul este implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), fiind disponibile vouchere pentru aproximativ 50.000 de familii pentru lămpi LED și un număr de circa 6.000 de familii pentru echipamente mari. 

Aș dori să mulțumesc partenerilor noștri valoroși care au jucat un rol esențial în realizarea acestui program. Exprimăm recunoştinţă Uniunii Europene pentru sprijinirea gospodăriilor vulnerabile energetic şi pentru asistenţa lor vitală în realizarea viziunii noastre, pentru un viitor energetic mai durabil în Moldova. Economiile la nivelul gospodăriilor sunt esențiale în conservarea resurselor energetice. Prin înlocuirea echipamentelor electrocasnice vechi cu modele mai noi, eficiente din punct de vedere energetic, facem un pas atât de necesar în reducerea consumului de energie și ne asigurăm că gospodăriile cele mai vulnerabile sunt primele care beneficiază de soluții durabile”, a menționat Daniela Gasparikova, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

RENERGY

Programul oferă sprijin financiar, pe bază de vouchere, de până la 80% din costul unui frigider, aragaz electric, sau mașină de spălat rufe. În același timp, pentru valorificarea voucherului, beneficiarul va trebui să achite contribuția de 20% şi să predea la schimb un produs electrocasnic uzat de același tip. Produsele vor putea fi preluate pentru reciclare de către magazinele de electrocasnice la livrarea echipamentului nou, iar contribuția va ajunge pe contul special al AEE. Fondurile acumulate din contribuție vor fi valorificate prin oferirea de noi vouchere pentru alte familii, astfel fiind posibilă majorarea numărului de beneficiari. 

„La dezvoltarea programului dat am pus un accent deosebit pe digitalizare și pe asigurarea de oportunități egale pentru toate familiile vulnerabile din punct de vedere energetic, indiferent de vârstă sau accesul la tehnologiile informaționale. Rezultatele preliminare au confirmat așteptările. Astfel, încă din primele zile de la lansare, au fost identificați și beneficiari în vârstă de 82 de ani, care au valorificat ușor voucherul fără a fi nevoiți să stea în rând undeva sau să meargă pe la instituții ca să depună anumite dosare pentru a putea beneficia de un voucher”, a afirmat Ion Muntean, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

Se estimează că, odată cu implementarea acestui program, consumatorii vulnerabili vor beneficia de facturi mai mici pentru energie electrică datorită utilizării echipamentelor și corpurilor de iluminat mai econome și eficiente energetic.

„Aceste vouchere ne ajută foarte mult să înnoim echipamentele electrocasnice vechi, pe care nu avem posibilitatea financiară să le schimbăm. Ar însemna să economisesc bani mai mult timp, ceea ce nu e ușor pentru o familie cu șase copii și cu un bunel cu grad de dizabilitate. Am ales un frigider, cel vechi îl avem de la părinți, poate nu mai e atât de eficient energetic. Am mers mai întâi la unul din magazinele indicate în voucher pentru a ne informa din timp”, a relatat Mariana Mariț, beneficiară care a valorificat un voucher de electrocasnice pentru echipamente mari în cadrul ceremoniei de lansare a programului. 

Voucherele sunt acordate consumatorilor înregistrați în 2022 pe platforma compensatii.gov.md și care au fost identificați ca având un grad de vulnerabilitate foarte ridicat. Doar beneficiarii eligibili vor fi notificați pe etape prin intermediul mesajelor SMS, pe e-mail sau telefon despre disponibilitatea voucherelor în conturile lor personale pe platforma online compensatii.gov.md

Familiile care se înregistrează pentru compensații în acest an vor fi eligibile pentru programul de vouchere care va fi implementat în anul 2024 de către Centrul Național pentru Energie Durabilă, creat prin reorganizarea AEE. 

Detalii despre program pot fi consultate pe site-ul ecovoucher.md. În cazul apariției necesității pentru acordarea sprijinului în valorificarea voucherului, este posibilă contactarea Centrului de suport din cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică, la numărul de telefon 0 8005 5005.

RECENTE

Capacitățile instalate de energie regenerabilă în Moldova au atins 646 MW în februarie 2025

Capacitățile instalate de energie regenerabilă din Republica Moldova au atins, la sfârșitul lunii februarie...

CNED lansează un ghid practic pentru producătorii de energie verde

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) a lansat Ghidul practic „Cum să devii producător...

Cea mai mare centrală electrică din Azerbaidjan, aproape de final: punerea în funcțiune este planificată pentru sfârșitul anului 2025

Unul dintre cele mai ambițioase și importante proiecte energetice din Azerbaidjan, centrala electrică de...

Ministerul Energiei lansează inițiativa de elaborare a Strategiei de transformare digitală în sectorul energetic pentru 2025–2032

Ministerul Energiei anunță inițierea elaborării proiectului Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Strategiei de...

SIMILARE

Capacitățile instalate de energie regenerabilă în Moldova au atins 646 MW în februarie 2025

Capacitățile instalate de energie regenerabilă din Republica Moldova au atins, la sfârșitul lunii februarie...

CNED lansează un ghid practic pentru producătorii de energie verde

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) a lansat Ghidul practic „Cum să devii producător...

Guvernul aprobă compensația la energia electrică pentru martie 2025

În contextul unei crize energetice accentuate și a majorărilor bruște ale tarifelor la electricitate,...