Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

USAID și Guvernul Marii Britanii donează echipamente de 81 mii dolari pentru eficiența energetică în Republica Moldova

spot_img

Agenția pentru Eficiență Energetică a primit ca donație un set de echipamente și dispozitive performante în valoare de 81 mii dolari SUA. Aceste echipamente au fost oferite de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Marii Britanii în cadrul proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA – Moldova Energy Security Activity).

Acest echipament va completa lista de echipamente disponibile în cadrul Agenției și va fi pus la dispoziția auditorilor energetici pentru a efectua auditul energetic. Echipamentul este esențial pentru a evalua în mod corect eficiența energetică a clădirilor, sistemelor sau instalațiilor. Setul de echipamente donate cuprinde instrumente de măsurare a consumului de energie, camere termice pentru identificarea pierderilor de căldură, instrumente pentru analiza calității aerului, precum și echipament pentru a realiza o analiză preliminară a fluxului solar și intensității luminii care cad pe clădire.

Astfel, echipamentul pentru audit energetic joacă un rol crucial în ajutarea proprietarilor de clădiri, sisteme și instalații să reducă costurile energetice și să îmbunătățească eficiența energetică.

Ion Muntean, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, a exprimat recunoștința față de sprijinul acordat atât din partea Agenției, cât și din partea auditorilor energetici. El a menționat că această donație de echipamente este valoroasă din mai multe motive, în special pentru că va îmbunătăți calitatea rapoartelor de audit energetic și va evita cheltuielile inutile ale auditorilor energetici pentru achiziționarea echipamentului scump, care altfel ar fi fost trecut în costul serviciilor de audit energetic.

Efectele acestei donații ar trebui să fie resimțite și de beneficiarii finali, atât în ceea ce privește costurile reduse, cât și calitatea serviciilor oferite. De asemenea, unele dintre echipamentele donate vor permite evaluarea calității lucrărilor de renovare energetică a clădirilor, ceea ce este foarte important în contextul creării Fondului rezidențial pentru eficiență energetică.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE