Thursday, June 13, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Victor Parlicov a discutat viitorul energetic al Republicii Moldova la reuniunea Consiliului de Asociere cu UE

spot_imgspot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a luat parte la cea de-a 8-a întâlnire a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Întâlnirea a fost condusă de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.

Discuțiile s-au concentrat pe relațiile bilaterale între Republica Moldova și Uniunea Europeană, cu un accent deosebit pe procesul de aderare a țării la UE. De asemenea, s-a discutat agenda reformelor și dialogul politic, în special în domeniile securității, justiției și libertății.

În discursul său, ministrul Parlicov a subliniat angajamentul Republicii Moldova de a dezvolta un sector energetic competitiv și durabil, integrat în piețele energetice europene, pentru a asigura securitatea energetică și accesibilitatea prețurilor pentru consumatori. El a mulțumit partenerilor europeni pentru sprijinul oferit în sincronizarea sistemului energetic național cu ENTSO-E, subliniind importanța acestui pas pentru atragerea de investiții durabile și creștere economică.

“Moldova va contribui la consolidarea securității energetice regionale și la integrarea piețelor energetice, implicându-se activ în coridorul de gaze de la Nord la Sud și construind noi interconexiuni de 400 kV cu România și UE,” a declarat Parlicov.

Victor Parlicov a evidențiat prioritățile în domeniul energiei: promovarea eficienței energetice, creșterea capacităților de interconectare transfrontalieră a energiei electrice și a gazelor naturale, diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și valorificarea energiei regenerabile locale.

El a menționat că principiul “eficiența energetică în primul rând” va fi aplicat pe scară largă, iar utilizarea energiei regenerabile va sprijini creșterea economică și eforturile de reducere a schimbărilor climatice.

În marja reuniunii de la Bruxelles, oficialii au discutat cooperarea dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în politică externă și de securitate, precum și întărirea colaborării economice și sectoriale, cu accent pe energie și comerț.

Ministrul Energiei, împreună cu alți oficiali moldoveni, a participat la o discuție despre securitatea energetică în regiunea transnistreană.

În contextul expirării contractului pentru tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, Parlicov a subliniat necesitatea menținerii stabilității în regiunea transnistreană și a menționat că malul drept nu va bloca furnizarea de gaze de la Gazprom în stânga Nistrului, dar va fi necesară găsirea unei rute alternative dacă gazele nu pot fi transportate pe ruta tradițională.

Reuniunea Consiliului de Asociere RM-UE de la Bruxelles este prima după decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova.

Din delegația condusă de prim-ministrul Dorin Recean au mai făcut parte viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE