Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

WATTSUN – Soluția inovatoare pentru producătorii de energie verde din Moldova

spot_imgspot_img

O echipă de tineri ambițioși au dezvoltat primul software din Republica Moldova care prognozează producția de energie verde– WATTSUN.

preluare GCIP Moldova

Tehnologia vine ca răspuns la reglementările impuse pe piața energiei electrice începând cu 1 iunie 2022, prin care proprietarii de parcuri fotovoltaice sau eoliene trebuie să declare volumul de energie produs pentru următoarea perioadă.

”Și atunci apare provocarea la cine să apeleze și cât de exacte vor fi datele, pentru că orice eroare de prezicere înseamnă pierderi. Atunci când prezinți mai puțin, ești penalizat de operator și trebuie să plătești mai mult per kW. În prezent, foarte mulți producători din țară, practic 80 – 90%, au erori de date în prognozare și suportă niște costuri considerabile de zeci sau sute de mii de lei. Iar noi venim cu o soluție – minimizăm aceste cheltuieli și oferim o prognoză precisă pentru următoarea oră, zi sau săptămână”, a povestit unul dintre fondatorii companiei, Vlad Burac.

RENERGY

Softul presupune utilizarea unor mecanisme complexe, big data și alte date precise privind factori cheie precum condițiile meteorologice, iradierea solară, date istorice ale producției de energie verde în Republica Moldova. De asemenea, acest sistem informațional se bazează pe tehnologii avansate precum inteligența artificială și machine learning, asigurând un grad de precizie de 96-97% în furnizarea datelor.

”Am dezvoltat WATTSUN nu doar ca un soft extrem de precis, ci și o experiență personalizată pentru clienți. Cu trei opțiuni de abonament, am creat flexibilitate pentru ca fiecare client să aleagă exact produsul și datele de care are nevoie, a menționat antreprenorul”, a adăugat antreprenorul.

La bazele acestui proiect inovator stau Maxim Purice, programator cu o experiență de peste 15 ani, și Vlad Burac, jurnalist, prezentator TV, care de 5 ani și-a reprofilat activitatea în domeniul energiei verzi.

Tinerii au aplicat la Apelul propunerilor de proiecte GCIP Moldova, au trecut cu succes toate etapele competiției și au ajuns învingători la categoria ”Energie regenerabilă”, obținând premiul de 10.000 de dolari la Gala ”Moldova Eco Energetică 2023”.

”Eram siguri că o să ajungem în finală pentru că este un soft care nu s-a mai produs în Moldova, un proiect absolut inovator pentru țara noastră. Acum avem o motivație și mai mare să mergem mai departe cu dezvoltarea lui”, a zis antreprenorul.

Potrivit lui, softul WATTSUN e în fază de dezvoltare și, datorită suportului financiar de 10.000 de dolari oferiți de GCIP Moldova, va fi definitivat și lansat oficial la începutul anului viitor atât pe piața din Republica Moldova, cât și pe piața din România, iar până la sfârșitul anului viitor fondatorii WATTSUN vor să lanseze softul la nivel global.

”Noi îi încurajăm pe toți cei care au idei fabuloase să nu le oprească doar în cap, dar să le povestească grupurilor de interes. Îi încurajez pe toți să aplice la acest gen de proiecte ca să-și promoveze ideile”, a conchis tânărul antreprenor.

RENERGY

În prezent, 6% din volumul total al energiei electrice din Moldova provin din sursele energetice regenerabile. Conform unor estimări, până în 2030 sunt așteptate creșteri de până la 30%.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE