Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

166 de proiecte energetice transfrontaliere vor beneficia de suport financiar

spot_imgspot_img

Comisia Europeană a anunțat că 166 de proiecte transfrontaliere vor beneficia de procese simplificate de autorizare și de reglementare și vor fi eligibile pentru sprijin financiar din partea UE, ca parte a unui nou impuls dat de Comisia Europeană pentru a-și atinge obiectivele europene în materie de Green Deal. Comisia Europeană a anunțat ieri că 166 de proiecte de interes comun (PCI) sau proiecte de interes reciproc (PMI) vor beneficia de procese simplificate de autorizare și de reglementare, pentru a permite Comisiei Europene să atingă obiectivele europene Green Deal.

Green Deal-ul european, aprobat în iulie 2021, include obiective climatice, cum ar fi lipsa emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050.

Lista de proiecte a Comisiei Europene va fi prezentată “acum” Parlamentului European și Consiliului European, potrivit comunicatului de presă. Organismele vor accepta sau respinge lista în întregime până cel târziu în martie 2024.

Proiectele vor fi eligibile pentru sprijin financiar din partea UE prin intermediul mecanismului Conectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF). Mai mult de jumătate dintre proiecte se bazează pe electricitate, pe offshore și pe tehnologia rețelelor electrice “inteligente”, potrivit comunicatului. Comisia Europeană a precizat că se așteaptă să pună în funcțiune “multe” dintre aceste proiecte între 2027 și 2030.

Sunt incluse până la 65 de proiecte privind hidrogenul și electrolizatorii, precum și 14 proiecte de rețele de CO2.

PCI-urile sunt proiecte cu sediul în UE, iar PMI-urile sunt proiecte cu sediul în alte țări, dar conectate la UE. EuroAsia Interconnector – un exemplu de proiect PCI aprobat – vizează conectarea rețelelor electrice din Grecia, Cipru și Israel.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE