Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

26 ianuarie a fost desemnată Ziua internațională a energiei verzi

spot_imgspot_img

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a desemnat în mod oficial data de 26 ianuarie drept Ziua internațională a energiei curate, aliniind-o la data înființării Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA) în 2009.

Această decizie are o mare importanță, deoarece întărește angajamentul global de a promova o tranziție energetică echitabilă.

Rezoluția de instituire a acestei zile a beneficiat de o cofacilitare din partea Emiratelor Arabe Unite și a Panama, ceea ce evidențiază efortul de colaborare din spatele acestei inițiative.

Crearea de către ONU a Zilei internaționale a energiei curate subliniază importanța incluziunii în căutarea de soluții energetice curate.

Ea oferă o ocazie dedicată pentru a prezenta inovațiile și progresele care pot accelera realizarea Agendei de dezvoltare durabilă 2030.

Acest demers simbolizează o recunoaștere mai largă a rolului esențial pe care IRENA l-a jucat încă de la înființarea sa în 2009 în accelerarea tranziției la nivel mondial către energia regenerabilă.

IRENA, ca răspuns la rezoluția ONU, a susținut-o cu entuziasm, considerând-o un pas semnificativ în direcția realizării unei tranziții energetice echitabile și incluzive.

Francesco La Camera, directorul general al IRENA, și-a exprimat aprecierea față de ONU și de statele sale membre, în special față de EAU și Panama, pentru rolul lor în co-finațarea rezoluției.

El a subliniat că Ziua internațională a energiei curate evidențiază modul în care tranziția energetică a devenit un punct central în abordarea schimbărilor climatice, în sporirea bunăstării și în impulsionarea schimbărilor sistemice pentru o mai mare accesibilitate energetică, reducerea disparităților și economii și societăți rezistente.

Această inițiativă a ONU oferă o platformă pentru ca atât actorii tradiționali, cât și cei netradiționali să își prezinte contribuțiile la sisteme energetice moderne accesibile, fiabile și durabile.

Ea avansează în mod colectiv progresele înregistrate în direcția agendei de dezvoltare durabilă 2030 și reiterează angajamentul lumii față de accesul universal la energie curată și față de obiectivele Acordului de la Paris.

În contextul apropierii celei de-a 28-a Conferințe a părților (COP28), care va avea loc la Dubai, rezoluția ONU subliniază necesitatea urgentă a unei abordări globale coordonate pentru a aborda provocările energetice.

Aceasta se aliniază la scenariul IRENA privind 1,5°C și la agenda COP28, subliniind imperativul de a crește ponderea surselor de energie regenerabilă și curată până în 2030 pentru a facilita o tranziție energetică echitabilă și durabilă.

Perspectiva IRENA privind tranziția energetică mondială subliniază necesitatea triplării adaosului anual de capacități de energie regenerabilă, trecând de la aproximativ 300 de gigawați (GW) la o medie de 1 000 GW până în 2030 la scară mondială.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE