spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Ministrul Parlicov discută cu FMI scenariile post-2025 în contextul contractului de tranzit al gazelor naturale

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întrevedere cu experții Fondului Monetar Internațional (FMI), sub conducerea noii șefe a misiunii, Alina Iancu. 

Experții FMI au salutat progresele înregistrate de Republica Moldova, în ceea ce privește consolidarea securității energetice, sporirea rezilienței energetice și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie. 

Părțile au abordat, de asemenea, posibilele scenarii care s-ar putea realiza după expirarea contractului de tranzit al gazelor naturale prin Ucraina, pe 1 ianuarie 2025. Ministrul a subliniat, că aceste scenarii sunt incluse în Planul de iarnă și a asigurat, că Republica Moldova este pregătită să garanteze furnizarea continuă de energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii finali. 

Totodată, experții FMI au reafirmat sprijinul total al instituției financiare internaționale pentru economia Republicii Moldova, precum și angajamentul de a susține continuarea reformelor.

Misiunea este condusă de Alina Iancu și se află în vizită la Chișinău în perioada 1‐11 octombrie. Scopul principal al misiunii este de a evalua recentele evoluții economice, a analiza perspectivele macroeconomice și riscurile, precum și a discuta progresul atins în implementarea angajamentelor asumate de autorități în cadrul programului.

Programul autorităților, susținut de FMI prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), cu o durată de 40 luni, a fost aprobat la 21 decembrie 2021. În mai 2022, volumul total de creditare a fost majorat până la circa 805 milioane de dolari, din care circa 608 milioane de dolari au fost deja debursate. 

RENERGY

În afară de aceasta, în decembrie 2023, a fost aprobat un program nou, susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF), în valoare de circa 175 milioane de dolari, din care au fost deja debursate circa 44 milioane de dolari. 

RECENTE

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, prezent la reuniunile internaționale de la Baku dedicate securității energetice și tranziției verzi

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, participă la cea de-a XI-a Reuniune Ministerială a Consiliului Consultativ...

Piața energiei după liberalizare analizată de experți la conferința Romanian Green PPA

București, 3 aprilie 2025 – Companiile din domeniul energiei și reprezentanți ai consumatorilor industriali...

Piața bursieră, sursă dominantă în martie: Energocom a cumpărat 65% din energie de pe OPCOM și BRM

În cursul lunii martie, SA Energocom a contractat un volum total de aproximativ 384.000...

Planul de acțiuni 2025–2026 pentru licitațiile de producător eligibil mare, supus consultării publice

Ministerul Energiei a inițiat procesul de consultare publică a Proiectului dispoziției Guvernului prin care...

SIMILARE

Last Call: Ultima zi pentru depunerea dosarelor în cadrul licitațiilor de proiecte solare și eoliene din Moldova

Ministerul Energiei al Republicii Moldova reamintește investitorilor că astăzi, 31 martie 2025, este ultima...

Ministerul Energiei lansează inițiativa de elaborare a Strategiei de transformare digitală în sectorul energetic pentru 2025–2032

Ministerul Energiei anunță inițierea elaborării proiectului Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Strategiei de...

ANRE are în consultări noul Proiect privind garanțiile financiare pentru avizele de racordare

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a inclus în lista Proiecte supuse consultării...