spot_imgspot_img

Ministerul Energiei inițiază proiectul de lege pentru declararea utilității publice a liniei electrice aeriene Bălți-Suceava

spot_imgspot_img

Ministerul Energiei a anunțat inițierea elaborării unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea proiectului de lege ce declară de utilitate publică de interes național lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) de 400 kV Bălți-Suceava.

Proiectul presupune construirea unei linii electrice aeriene (LEA) transfrontaliere de 400 kV între Suceava (România) și Bălți (Republica Moldova), având o lungime totală de aproximativ 142 km, dintre care 93 km vor fi pe teritoriul României. De asemenea, se va construi o celulă de linie de 400 kV în Stația electrică de transformare 400/220/110/20 kV Suceava, care este deja operațională. Pe teritoriul Republicii Moldova, proiectul include modernizarea stației electrice Bălți de 330 kV și construcția unei noi stații electrice Bălți de 400 kV.

Linia electrică aeriană 400kV Suceava-Bălți este un proiect strategic de interconexiune energetică între România și Republica Moldova, cu un cost total estimat de 77 de milioane de euro, finanțat printr-o combinație de împrumuturi și granturi internaționale. Pe partea moldovenească, lucrările includ construcția liniei și modernizarea stației electrice Bălți 400kV, având un cost total de 37 de milioane de euro. Finanțarea este asigurată printr-un împrumut de 30,8 milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care acoperă 40% din costurile totale, și un grant de 15,4 milioane de euro oferit de Uniunea Europeană prin Platforma de Investiții de Vecinătate.

RENERGY

Pe partea românească, segmentul Suceava-Bălți al liniei are o valoare estimată de 32 de milioane de euro, investiția fiind inclusă în Strategia Energetică a României aprobată prin HG nr. 1069/2007. Transelectrica, compania responsabilă, a lansat deja licitația pentru implementarea proiectului. Noua linie electrică va elimina dezavantajele actuale cauzate de existența unui singur traseu de transfer energetic între cele două țări, asigurând o conectivitate mai eficientă.

RENERGY

Perioada de consultare publică este deschisă între 2 și 17 ianuarie 2025. Persoanele interesate pot contacta pe Gheorghe Vîrlan, consultant principal în Direcția energie electrică a Ministerului Energiei, la adresa de email gheorghe.virlan@energie.gov.md.

Proiectul presupune construirea unei linii electrice aeriene (LEA) transfrontaliere, de 400 kV, între Suceava (România) și Bălți (Republica Moldova), cu o lungime totală de aproximativ142 km, din care aproximativ 93 de km pe teritoriul României și  construirea unei celule de linie de 400kV, în Stația electrică de transformare 400/220/110/20 kV Suceava,stație în funcțiune.

Declararea utilității publice a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene 400 kV Bălți-Suceava reprezintă recunoașterea oficială a importanței acestui proiect pentru interesul public și național al Republicii Moldova. Această decizie permite autorităților să acorde prioritate implementării proiectului, să simplifice procedurile administrative și să asigure resursele necesare pentru finalizare.

Acest lucru presupune că lucrările vor beneficia de un regim special, cu proceduri accelerate pentru obținerea autorizațiilor și avizelor necesare. De asemenea, în cazurile în care traseul liniei electrice afectează terenuri private, acestea pot fi expropriate în mod legal, cu despăgubiri pentru proprietari. Proiectul va primi prioritate în politicile naționale și va avea un impact major asupra securității energetice prin conectarea rețelelor din Republica Moldova și România, stabilizarea aprovizionării cu energie și integrarea resurselor regenerabile. Această declarare reflectă angajamentul autorităților de a dezvolta infrastructura critică și de a asigura beneficii pe termen lung pentru economie și societate.

RECENTE

Comisia Europeană cere Transnistriei să accepte ofertele Chișinăului pentru energie și ajutor umanitar

Disputa privind aprovizionarea cu gaze naturale dintre guvernul Republicii Moldova și regiunea separatistă Transnistria...

Consumul de energie electrică din Moldova acoperit integral fără MGRES sau contracte de avarie

Consumul de energie electrică în Republica Moldova, pentru data de 6 ianuarie 2025, a...

JinkoSolar a dat în judecată Longi pentru încălcarea brevetelor TOPCon

Industria fotovoltaică se confruntă cu un nou conflict juridic între giganți: JinkoSolar, unul dintre...

Satele Varnița și Copanca vor fi integrate în rețelele electrice de distribuție Premier Energy

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea...

SIMILARE

Consumul de energie electrică din Moldova acoperit integral fără MGRES sau contracte de avarie

Consumul de energie electrică în Republica Moldova, pentru data de 6 ianuarie 2025, a...

Satele Varnița și Copanca vor fi integrate în rețelele electrice de distribuție Premier Energy

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea...

Energocom: Prognoză de creștere a consumului de energie pe 6 ianuarie

Energocom a anunțat că mâine, 6 ianuarie, consumul de energie electrică este estimat să...