Ministerul Energiei a dezvăluit planul Fondului de Eficiență Energetică în domeniul rezidențial, având scopul de a reduce costurile energetice pentru gospodăriile casnice prin investiții ample în creșterea eficienței energetice a locuințelor. Clădirile reprezintă cel mai mare consumator de resurse energetice în Republica Moldova, utilizând de două-trei ori mai multă energie pentru încălzirea unui metru pătrat de spațiu în comparație cu țările UE.
Fondul propus va fi alimentat din mai multe surse, inclusiv din schema de obligații pentru eficiență energetică, granturi externe și contribuții directe ale proprietarilor de locuințe, fie din resurse proprii, fie din împrumuturi bancare. De asemenea, se va lua în considerare transferul de fonduri din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice, în funcție de disponibilitate și de categoriile sociale. Schema de obligații pentru eficiență energetică se află în etapa finală de formalizare și va implica ca un anumit procent din veniturile operatorilor din domeniul energetic să fie redirecționat către Fondul de Eficiență Energetică în domeniul rezidențial. Prin acest fond, se vor reabilita atât clădiri publice, cât și locuințe individuale sau blocuri de apartamente.
Pentru a îmbunătăți eficiența energetică în sectorul rezidențial, se estimează că vor fi necesare investiții de peste 10 miliarde de euro, iar implementarea proiectelor planificate ar duce la o reducere a facturilor cu 45%. Un prim set de intervenții va viza 20 de blocuri care vor fi reparate în 2024. Acestea includ blocuri în care s-au înlocuit rețelele interne de distribuție a energiei termice, de la sistemul sovietic de tip vertical, la unul orizontal, care permite reglarea temperaturii pentru fiecare apartament prin intermediul unui contor amplasat pe scară. De asemenea, se vor implica asociații de locatari funcționale în proiectele pilot. Programul va include lucrări precum termoizolarea clădirilor, acoperișului, tavanului și izolarea subsolurilor, precum și alte intervenții pentru zonele de uz comun. Agenția de Eficiență Energetică va stabili cerințe minime de calitate și materiale permise, pentru a asigura durabilitatea lucrărilor.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a îndemnat băncile să fie mai deschise în finanțarea programelor de eficiență energetică și a sugerat că aceste programe ar trebui să fie organizate în colaborare cu operatorii de servicii energetice, cum ar fi Termoelectrica și CET Nord, deoarece instituțiile financiare se arată sceptice în a avea contracte cu asociații de locatari. El a subliniat că în cazul clădirilor individuale, băncile sunt mai deschise la finanțare, dar întâmpină probleme în cazul blocurilor cu mai multe etaje, unde obținerea aprobărilor majorității locatarilor pentru un credit este mai dificilă. A sugerat că o soluție ar putea fi implementarea unui mecanism de recuperare a investițiilor prin intermediul facturilor de utilități.
Reprezentanții băncilor au menționat experiențe anterioare nereușite, când garanțiile acordate de Consiliul Municipal Chișinău pentru împrumuturi similare în cazul unor blocuri au fost anulate de instanțe. Președintele Asociației Băncilor din Moldova, Dorel Noroc, a cerut ca autoritățile să ofere instruiri pentru sectorul bancar, având în vedere avansul rapid al tehnologiei, și a solicitat o comunicare constantă în acest caz.
Toate părțile implicate au convenit să se întâlnească din nou pentru a stabili tehnic modul în care riscurile și garanțiile vor fi distribuite în proiectele viitoare de eficiență energetică, în cazul în care beneficiarii nu-și îndeplinesc obligațiile. Produsele financiare de acest gen sunt considerate nesigure de către bănci, iar finanțarea lor este supusă unor reguli mai stricte.