spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Primarii din Moldova vor soluții pentru climă și energie verde

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Peste 70 de semnatari activi ai Convenției Primarilor pentru Energie și Climă s-au reunit la Chișinău în cadrul celei de-a patra ședinte a Platformei anuale pentru Dezvoltare Durabilă Locală. Evenimentul a adus în prim-plan rezultatele edililor, eforturile depuse în reducerea emisiilor de CO₂ și în consolidarea rezilienței climatice la nivel local, precum și planurile pentru un viitor sustenabil, adaptat provocărilor climatice și energetice, în contextul aderării la Uniunea Europeană. La finalul reuniunii a fost adoptată o Foaie de Parcurs ce reflectă necesitățile de sprijin la nivel local și așteptările autorităților publice locale față de instituțiile centrale, în contextul eforturilor comune pentru tranziția către energie durabilă și acțiuni climatice. Totodată, 18 semnatari noi au primit certificate de aderare la Convenție.

La eveniment au fost participat și reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, precum și oficiali din cadrul Ministerului Energiei și Ministerului Mediului de la Chișinău.



 „Cu peste 100 de semnatari ai Convenției Primarilor, Moldova devine un lider regional în acțiunile pentru climă și energie sustenabilă. Aceste realizări devin cu atât mai remarcabile, având în vedere contextul geopolitic dificil și provocările majore din domeniul energetic. Țara și-a asumat un obiectiv ambițios de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2030, conform Planului Național Integrat Energie și Climă (PNIEC). La nivel regional, Convenția Primarilor a stabilit anul trecut o țintă de reducere cu 60% a emisiilor de CO₂ până în 2030, iar Moldova aspiră la mai mult”, a declarat Darya Mustafayeva, manageră de program, DG ENEST a Comisiei Europene.

Solomon Ioannou, reprezentant al Delegației UE în Republica Moldova, a remarcat eficiența autorităților publice locale în atragerea și implementarea granturilor la nivel local pentru modernizarea iluminatului public, eficiență energetică în clădiri sau adaptarea la schimbările climatice.

„Colaborăm cu Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) și alte instituții pentru a facilita renovarea clădirilor prin mecanisme de cofinanțare – granturi și împrumuturi – care permit lansarea unor proiecte concrete în comunități. 20 de milioane de euro din programul „Satul European” sunt deja alocate pentru investiții la nivel local, aceste fonduri fiind gestionate de către Guvern, dar direcționate către comunități locale”, a subliniat Solomon Ioannou.

La rândul său, Irina Plis, expertă națională în cadrul proiectului Convenția Primarilor Est, a evidențiat că după trei crize energetice consecutive începând cu 2022, Convenția Primarilor s-a dovedit a fi o platformă esențială pentru APL-uri, oferindu-le sprijin concret în abordarea provocărilor din domeniul energiei și în planificarea pentru energie și climă.  

„Prin biroul de sprijin și sesiunile tehnice organizate, ajutăm APL-urile să elaboreze planuri de acțiuni și să acceseze fonduri europene. Recent, în cadrul Convenției, a fost creată o platformă online regională pentru idei de proiecte spre finanțare unde din RM   au fost încărcate 36 de aplicații, fapt ce demonstrează necesitatea de susținere în atragerea de resurse pentru proiectele locale de climă și energie. Prin parteneriate strânse cu actori naționali și internaționali, ne aliniem continuu la politicile naționale și europene și oferim consultanță tehnică adaptată nevoilor locale”, a specificat Irina Plis.

Evenimentul, fiind o platformă de dialog și planificare între autorități, experți și partenerii de dezvoltare, a inclus discuții dedicate temelor de actualitate: mecanisme de finanțare la nivel local, reforme legislative și consolidarea capacităților de implementare în teritoriu.

„Aceasta este o muncă de echipă. Fără implicarea activă a administrațiilor locale, fără politici clare și sprijin concret, nu am putea realiza obiectivele ambițioase în domeniul energiei și climei. Moldova demonstrează că este gata să facă pasul spre o tranziție energetică reală”, a declarat Valentina Casian, președinta Platformei pentru Dezvoltare Durabilă Locală.

Foaia Națională de Parcurs 2025–2027, adoptată la final, arată că autoritățile locale au nevoie de sprijin pentru consolidarea capacităților; acces facilitat la finanțare – fonduri dedicate pentru APL, cofinanțare flexibilă și ghiduri simplificate; sprijin pentru proiecte verzi și infrastructură locală – eficiență energetică, energii regenerabile, spații verzi și iluminat public; ajustarea cadrul normative – integrarea Planurilor de acțiuni dezvoltate în cadrul Convenției în politicile naționale și promovarea achizițiilor verzi etc.

Convenția Primarilor este cea mai amplă inițiativă globală pentru acțiuni climatice locale. Republica Moldova, prin implicarea activă a autorităților locale și sprijinul partenerilor europeni, demonstrează că este pregătită să joace un rol de lider în regiune.

RECENTE

Simtel contractează 28 mil. EUR de la pentru finalizarea parcului fotovoltaic de 52 MWp din Giurgiu

Simtel Team (BVB: SMTL), grup românesc de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a...

Guvernul pornește inventarierea națională a rețelelor de gaze: conductele fără proprietar vor fi preluate în patrimoniul public

Ministerul Energiei a lansat consultarea publică, deschisă între 18 și 28 aprilie 2025, pentru proiectul Hotărârii Guvernului care instituie procedura...

ANRE plafonează costul stocurilor de securitate pentru 2024: Moldovagaz va achita 89 % din nota de plată

Consiliul de administrație ANRE a aprobat o contribuție financiară lunară de 1 890 268 lei, timp de...

Un nou instrument interactiv oferă date în timp real despre stocarea energiei verzi în Europa

Pe 20 martie 2025, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene a lansat...

SIMILARE

Simtel contractează 28 mil. EUR de la pentru finalizarea parcului fotovoltaic de 52 MWp din Giurgiu

Simtel Team (BVB: SMTL), grup românesc de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a...

Un nou instrument interactiv oferă date în timp real despre stocarea energiei verzi în Europa

Pe 20 martie 2025, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene a lansat...

ANRE anunță poziții vacante în trei regiuni din țară

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a lansat un nou apel de angajare,...

Guvernul a aprobat planul pentru noile licitații destinate producătorilor eligibili mari din surse regenerabile cu stocare

Cabinetul de miniștri a aprobat Proiectul dispoziției privind aprobarea Planului de acțiuni pentru organizarea...

Încep testările primelor comunități de energie regenerabilă

În premieră, în Moldova, vor fi testate primele comunități de energie din surse regenerabile,...

A fost emis pentru aprobări proiectul de ratificare a Acordului de credit pentru INSPIREE

Ministerul Energiei a lansat spre consultare publică proiectul de hotărâre care stabilește cadrul juridic...

Reforma gazelor naturale: proiect de lege pentru stocuri obligatorii și liberalizarea pieței

Ministerul Energiei a transmis Guvernului dosarul finalizat al proiectului de lege pentru modificarea Legii...

Interviu cu Vladimir Domentii, membru al Consiliului de Administrație ProCredit Bank Moldova

Moldova se află într-o etapă de transformare economică accelerată, iar oportunitățile de investiții cresc...

Se modifică legea privind eficiența energetică

Legea nr. 139/2018 privind eficiența energetică reglementează investițiile în eficiență energetică și valorificarea surselor...