Acum 4 ani în urmă mi-am început activitatea de business internațional în conducerea uneia din celei mai mari corporații multinaționale din America de Nord în domeniul energiei regenerabile în funcția de Prim-Vicepreședinte (Grasshopper Energy), cu active solare de peste $2.1 miliarde dolari SUA, situate în Canada, Statele Unite și Japonia, pe care le administrăm în continuare împreună cu echipa de management.
În această perioadă am fost activ și direct implicat în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea unui proiect regenerabil – care presupune conducerea echipei de ingineri (COO și CTO), juriști (General Counsel), planificare financiară (CFO), relațiile cu autoritățile locale (Government and Media Relations) și negocierile cu băncile comerciale (Deutsche Bank, TD, HSBC, Fifth Third Bank), instituții financiare (DFC/OPIC, IFC, IADB, EBRD), precum și cele mai mari fonduri de investiții din lume (Blackrock, Apollo, Wafra, CarVal).
Împreună cu o echipă de investitori americani (în cadrul ACEBA), în septembrie 2022, am efectuat o vizită la Chișinău (coordonată prin canale diplomatice de către Washington), misiunea căreia, spre regret, a eșuat, dată fiind o abordare superficială a unor demnitari de stat și dezinteres față de companiile americane, volumul activelor cărora depășea cu mult bugetul național al Republicii Moldova.
Pe dimensiunea investițiilor în energia solară/regenerabile, nu am văzut și în continuare nu văd acțiuni concrete (tendere de capacitate înaltă în baza Power Purchase Agreements) pentru crearea climatului favorabil atragerii realmente a investitorilor și dezvoltatorilor de proiecte mari, care pot fi atrași prin diverse programe fiscale favorabile (tax incentives, investment tax credits, etc).
Dacă ar exista aceste premize, corporația unde activez ar putea destul de ușor să dezvolte proiecte energetice majore (de generare, dezvoltare a rețelei și de stocare a energiei), asigurând astfel, cu adevărat, independența energetică a țării noastre.
Orice dezvoltator de proiecte la scară mondială este impus în situația să negocieze mecanisme de finanțare cu fondurile mari de investiții, care impun anumite condiții pentru disbursarea banilor (la nivel de equity sau la nivel de debt financing).
Astfel, în baza experienței acumulate, împreună cu partenerii din Canada și SUA, am decis să mă implic în crearea și activitatea propriu-zisă a unui Fond de Investiții, fondat de noi la începutul acestui an – Fondul “Mission 2050”.
Fondul este orientat spre identificarea și achiziția companiilor din domeniul renegerabil, care sunt la faza Ready to Build și care necesită finanțare pentru finalizarea proiectelor (COD – faza numită Commercial Operation Date). Drept principale piețe ne orientăm inclusiv în Europa, în special România, unde vom anunța în viitorul apropiat proiecte de anvergură.
Tot ce pot să spun acum este că experiența guvernamentală, de rând cu cea a business-ului internațional, îmi oferă o altă perspectivă asupra modalităților de eficientizare și modernizare economică a Republicii Moldova prin prisma obținerii celor mai bune condiții de finanțare și a dezvoltării rapide (rapid deployment) a proiectelor comerciale care vor putea aduce beneficii economice intr-un termen scurt.