Logo and Ticker
CHISINAU 18/05/2025 22:56
spot_imgspot_img

BERD și BEI împrumută Moldova cu 287 milioane de euro pentru modernizarea sistemului termic din Chișinău

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Pe 15 ianuarie 2025, Guvernul Republicii Moldova urmează să aprobe proiectul de hotărâre privind ratificarea Acordului de împrumut între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Acordul, semnat pe 29 noiembrie 2024, face parte dintr-un proiect cu o valoare totală de 326 milioane de euro, având ca obiectiv modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău. Proiectul vizează aspecte economice, sociale și de mediu și este conform cu prioritățile stabilite în domeniul eficienței energetice și sustenabilității.

Proiectul beneficiază de o finanțare complexă, asigurată de mai multe instituții internaționale. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) vor contribui fiecare cu câte 143,5 milioane de euro, sub formă de împrumuturi. Pe lângă acestea, Uniunea Europeană oferă sprijin nerambursabil în valoare de 39,5 milioane de euro, prin intermediul Programului de Investiții de Vecinătate (24,5 milioane de euro) și al Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (15 milioane de euro).

RENERGY

Această combinație de împrumuturi și granturi permite acoperirea costurilor pentru modernizarea infrastructurii termice a Chișinăului, inclusiv pentru instalarea a 2.510 puncte termice individuale, reabilitarea rețelelor termice primare și construirea a două noi stații de pompare. Proiectul include tranziția la un sistem de distribuție pe orizontală a agentului termic pentru 1.665 de blocuri locative, permițând consumatorilor să regleze individual consumul de energie termică.

Proiectul are ca scop creșterea eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, reducerea pierderilor de energie și îmbunătățirea calității serviciilor furnizate locuitorilor din Chișinău. De asemenea, se estimează o reducere a cererii de energie cu peste 25% pe termen lung și o diminuare a emisiilor de CO2 cu 816.000 de tone în următorii 20 de ani.

Proiectul este estimat să reducă costurile pentru consumatorii finali, prin instalarea punctelor termice individuale care ar putea scădea cheltuielile pentru energie termică cu aproximativ 10%. Integrarea sistemului de distribuție pe orizontală ar aduce economii suplimentare de până la 30%. De asemenea, proiectul are potențialul de a îmbunătăți calitatea aerului din municipiu prin reducerea poluării generate de sistemele actuale de încălzire.

Pentru facilitarea implementării, Guvernul va adopta măsuri fiscale speciale. Bunurile și serviciile utilizate în realizarea proiectului vor fi scutite de TVA, accize și taxe vamale, iar S.A. „Termoelectrica”, principala entitate responsabilă pentru implementare, va fi scutită de obligația de a prezenta garanții pentru rambursarea împrumuturilor recreditate.

Proiectul de modernizare a sistemului termic din Chișinău este o investiție strategică, care va transforma fundamental modul în care capitala Republicii Moldova gestionează furnizarea energiei termice. Valoarea de 326 milioane de euro și amploarea lucrărilor prevăzute fac din această inițiativă un model de bune practici la nivel regional în domeniul eficienței energetice și al sustenabilității.

RECENTE

Două companii au câștigat la licitație 60 MW solar la prețul-record de 1,14 lei/kWh

Licitația organizată de Ministerul Energiei pentru acordarea statutului de producător eligibil mare centralelor fotovoltaice...

Cinci proiecte eoliene primesc undă verde: 77,5 MW aprobate la tarife record

Ministerul Energiei a publicat rezultatele licitației pentru atribuirea statutului de producător eligibil mare centralelor...

Ghid rapid — noile reguli OPEM pentru piețele spot PZU și PPZ

OPEM a publicat setul complet de documente care vor guverna Piața pentru Ziua Următoare...

OPEM publică pachetul de reguli tehnice pentru operarea piețelor PZU și PPZ

Lansarea piețelor Piața pentru Ziua Următoare (PZU) și Piața pe Parcursul Zilei (PPZ) este...

SIMILARE

Două companii au câștigat la licitație 60 MW solar la prețul-record de 1,14 lei/kWh

Licitația organizată de Ministerul Energiei pentru acordarea statutului de producător eligibil mare centralelor fotovoltaice...

Ghid rapid — noile reguli OPEM pentru piețele spot PZU și PPZ

OPEM a publicat setul complet de documente care vor guverna Piața pentru Ziua Următoare...

CNED va putea garanta credite pentru proiecte de eficiență energetică în condominii

Când instituțiile publice dau rezultate, trebuie să li se ofere mai multă autonomie, mai...

ANRE pregătește lansarea capacității condiționate în transportul gazelor

Moldova își redefinește prioritățile energetice, iar ca răspuns la noile realități regionale, ANRE a...

Guvernul aprobă noi exproprieri în Băcioi pentru linia Vulcănești–Chișinău

În ședința de mâine, Guvernul va aproba modificarea Hotărârii nr. 1037/2023 privind exproprierea pentru...

ANRE reglementează piețele de echilibrare pentru menținerea stabilității rețelei electrice în timp real

Pe 30 mai 2025, ANRE va supune aprobării proiectul de hotărâre privind lansarea pieței...

ANRE pregătește Regulamentul privind racordarea la rețelele electrice

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat iniţierea elaborării unui nou Regulament...

ULTIMA ORĂ! Guvernul majorează plafonul pentru prosumatori la 10 kW

Guvernul a aprobat un pachet important de modificări la Hotărârea nr. 401/2021, care redefinește...