spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Care sunt cele 191 de proiecte de mediu care au trecut în a doua etapă de evaluare și au șansa de a fi finanțate de din Fondul Național pentru Mediu

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

În intervalul 18 iulie și 3 august, s-a desfășurat faza de pre-apel în cadrul procesului de selecție pentru finanțarea proiectelor din cadrul Fondului Național pentru Mediu, având ca domenii următoarele subcategorie:

  1. Gestionarea integrată a deșeurilor și substanțelor chimice;
  2. Gestionarea integrată a resurselor de apă;
  3. Protecția și conservarea biodiversității;
  4. Schimbări climatice și protecția calității aerului.

În această perioadă, s-au înregistrat un total de 261 de Note conceptuale. Valoarea totală a proiectelor depuse în acest context se ridică la 1,1 miliarde lei. Cu toate acestea, cererea totală de finanțare din cadrul Fondului Național pentru Mediu (FNM) a atins cifra de 942 de milioane de lei.

După examinarea efectuată de către “Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului”, s-a constatat că acțiunile menționate în Notele conceptuale înregistrate în etapa de pre-apel, în intervalul stabilit, sunt în concordanță și relevante pentru subdomeniile sus-menționate. Ca urmare, nu au fost acceptate propuneri de proiecte care abordează alte subdomenii în afara celor pentru care apelul a fost lansat. Acest aspect este valabil chiar și pentru proiectele care se încadrează în sfera protecției mediului, însă nu au evidențiat clar activitățile și impactul asupra mediului. De asemenea, au fost respinse Note conceptuale care nu erau semnate, transmise în format greșit sau trimise după expirarea termenului limită.

Pentru viitoarea etapă de apel, care se va desfășura în perioada 10 august – 5 septembrie 2023, până la ora 16:00, se aduce atenția asupra importanței completării corecte, relevante și concise a formularelor. Solicitanții sunt sfătuiți să calculeze cu seriozitate perioada de implementare a proiectului, având în vedere că procedurile de achiziții vor fi efectuate conform Legii privind achizițiile publice nr. 131/2015. De asemenea, este obligatoriu ca solicitantul să indice dimensiunea proiectului (1 sau 2), conform cerințelor.

În privința bugetelor proiectelor, se recomandă includerea cheltuielilor direct legate de acțiunile cu impact asupra mediului și excluderea cheltuielilor nerelevante pentru domeniu, cum ar fi: instalarea băncilor, construcția foișoarelor, amenajarea fântânilor decorative, terenurile de joacă sau sport, achiziționarea de echipamente de birou, autovehicule, utilaje agricole, remorci (cu excepția autospecialelor pentru transportul deșeurilor), mobilier de exterior, reabilitarea drumurilor, promovarea turismului, spații de agrement, etc.

Termenii “Infrastructură asociată traseelor turistice” și “Promovarea economiei verzi”, în contextul apelului de proiecte în desfășurare, se referă la instalarea de indicatoare și panouri informative destinate turiștilor, cu privire la flora și fauna din zonă, respectiv la desfășurarea de campanii pentru promovarea unui stil de viață prietenos cu mediul și a practicilor de afaceri responsabile din punct de vedere ecologic. Este important să se menționeze că proiectele cu accent pe eficiența energetică se încadrează într-un subdomeniu separat care nu a fost inclus în acest apel.

La fel ca și în faza de pre-apel, doar formularele depuse conform indicațiilor din Ghid și în limita perioadei menționate vor fi luate în considerare.

Pentru solicitanții ale căror Note conceptuale nu au avansat în etapa următoare, se sugerează revizuirea acestora, adaptarea proiectelor la cerințele din domeniul protecției mediului și pregătirea pentru înregistrarea în viitorul apel de proiecte.

Astfel, se anunță trecerea la etapa ulterioară a competiției în cadrul apelului, ce constă în depunerea setului complet de acte, conform indicațiilor din Ghidul solicitantului, inclusiv a Notelelor conceptuale (lista acestora este anexată).

GHID FNM
Formulare aplicare FNM
Notele conceptuale

RECENTE

Stocarea energiei, următorul boom energetic al Moldovei după fotovoltaice

După valul masiv de investiții în centrale fotovoltaice din ultimii ani, sectorul energetic al...

A fost publicat Draft-ul normativ de eficiență energetică

În consultare publică până pe 18 mai 2025 a fost plasat Draft-ul normativ de...

Hidroelectrica vrea să intre pe piața din Moldova prin achiziții de proiecte regenerabile și portofolii de furnizare

Din 5 mai 2025, Hidroelectrica are un Consiliu de Supraveghere complet reînnoit, condus de...

Energocom a cumpărat în aprilie energie electrică mai ieftină decât în primele trei luni ale anului

În luna aprilie 2025, SA Energocom a achiziționat circa 339 de mii MWh de...

SIMILARE

ULTIMA ORĂ! Guvernul majorează plafonul pentru prosumatori la 10 kW

Guvernul a aprobat un pachet important de modificări la Hotărârea nr. 401/2021, care redefinește...

Guvernul pornește inventarierea națională a rețelelor de gaze: conductele fără proprietar vor fi preluate în patrimoniul public

Ministerul Energiei a lansat consultarea publică, deschisă între 18 și 28 aprilie 2025, pentru proiectul Hotărârii Guvernului care instituie procedura...

Energocom va primi mandat prelungit până la 31 decembrie 2025 pentru securitatea aprovizionării cu energie electrică

Ministerul Energiei propune extinderea până la 31 decembrie 2025 a obligației de serviciu public...

Prioritate maximă pentru proiectul LEA 400 kV Bălți-Suceava: Guvernul a definitivat proiectul pentru declararea interesului național al lucrărilor de construcție și modernizare energetică

Ministerul Energiei avansează în implementarea proiectului de interconectare prin construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

Planul pentru organizarea licitațiilor producătorilor eligibili mari 2025-2026 – în consultări publice

Ministerul Energiei a publicat spre consultare Proiectul dispoziției Guvernului privind aprobarea Planului de acțiuni...

Moldova Electronics Forum 2025: Transformarea crizelor energetice în oportunități pentru industria electronică

Asociația Companiilor din Domeniul Electronic din Moldova (ACEM) anunță cea de-a patra ediție a...

55 de studenți moldoveni au început cursurile la Global Energy Leadership RUMA

Ministerul Energiei a dat startul programului Global Energy Leadership RUMA în data de 3...

Energy Week Black Sea 2025: Viitorul energetic al regiunii Mării Negre

Capitala României va fi epicentrul unei dezbateri despre viitorul energetic al regiunii Mării Negre....

Noul Cod funciar deschide terenurile agricole pentru energie regenerabilă: eoliene, biogaz și baterii de stocare

Guvernul urmează să aprobe modificarea Codului funciar nr. 22/2024, printr-o inițiativă legislativă ce extinde...