Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Care sunt cele 191 de proiecte de mediu care au trecut în a doua etapă de evaluare și au șansa de a fi finanțate de din Fondul Național pentru Mediu

spot_imgspot_img

În intervalul 18 iulie și 3 august, s-a desfășurat faza de pre-apel în cadrul procesului de selecție pentru finanțarea proiectelor din cadrul Fondului Național pentru Mediu, având ca domenii următoarele subcategorie:

  1. Gestionarea integrată a deșeurilor și substanțelor chimice;
  2. Gestionarea integrată a resurselor de apă;
  3. Protecția și conservarea biodiversității;
  4. Schimbări climatice și protecția calității aerului.

În această perioadă, s-au înregistrat un total de 261 de Note conceptuale. Valoarea totală a proiectelor depuse în acest context se ridică la 1,1 miliarde lei. Cu toate acestea, cererea totală de finanțare din cadrul Fondului Național pentru Mediu (FNM) a atins cifra de 942 de milioane de lei.

După examinarea efectuată de către “Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului”, s-a constatat că acțiunile menționate în Notele conceptuale înregistrate în etapa de pre-apel, în intervalul stabilit, sunt în concordanță și relevante pentru subdomeniile sus-menționate. Ca urmare, nu au fost acceptate propuneri de proiecte care abordează alte subdomenii în afara celor pentru care apelul a fost lansat. Acest aspect este valabil chiar și pentru proiectele care se încadrează în sfera protecției mediului, însă nu au evidențiat clar activitățile și impactul asupra mediului. De asemenea, au fost respinse Note conceptuale care nu erau semnate, transmise în format greșit sau trimise după expirarea termenului limită.

Pentru viitoarea etapă de apel, care se va desfășura în perioada 10 august – 5 septembrie 2023, până la ora 16:00, se aduce atenția asupra importanței completării corecte, relevante și concise a formularelor. Solicitanții sunt sfătuiți să calculeze cu seriozitate perioada de implementare a proiectului, având în vedere că procedurile de achiziții vor fi efectuate conform Legii privind achizițiile publice nr. 131/2015. De asemenea, este obligatoriu ca solicitantul să indice dimensiunea proiectului (1 sau 2), conform cerințelor.

În privința bugetelor proiectelor, se recomandă includerea cheltuielilor direct legate de acțiunile cu impact asupra mediului și excluderea cheltuielilor nerelevante pentru domeniu, cum ar fi: instalarea băncilor, construcția foișoarelor, amenajarea fântânilor decorative, terenurile de joacă sau sport, achiziționarea de echipamente de birou, autovehicule, utilaje agricole, remorci (cu excepția autospecialelor pentru transportul deșeurilor), mobilier de exterior, reabilitarea drumurilor, promovarea turismului, spații de agrement, etc.

Termenii “Infrastructură asociată traseelor turistice” și “Promovarea economiei verzi”, în contextul apelului de proiecte în desfășurare, se referă la instalarea de indicatoare și panouri informative destinate turiștilor, cu privire la flora și fauna din zonă, respectiv la desfășurarea de campanii pentru promovarea unui stil de viață prietenos cu mediul și a practicilor de afaceri responsabile din punct de vedere ecologic. Este important să se menționeze că proiectele cu accent pe eficiența energetică se încadrează într-un subdomeniu separat care nu a fost inclus în acest apel.

La fel ca și în faza de pre-apel, doar formularele depuse conform indicațiilor din Ghid și în limita perioadei menționate vor fi luate în considerare.

Pentru solicitanții ale căror Note conceptuale nu au avansat în etapa următoare, se sugerează revizuirea acestora, adaptarea proiectelor la cerințele din domeniul protecției mediului și pregătirea pentru înregistrarea în viitorul apel de proiecte.

Astfel, se anunță trecerea la etapa ulterioară a competiției în cadrul apelului, ce constă în depunerea setului complet de acte, conform indicațiilor din Ghidul solicitantului, inclusiv a Notelelor conceptuale (lista acestora este anexată).

GHID FNM
Formulare aplicare FNM
Notele conceptuale

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE