spot_imgspot_img

UE prelungește schema de sprijin pentru companiile afectate de creșterea prețurilor la energie

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Comisia Europeană a prelungit luni (20 noiembrie) cu șase luni, până în iunie 2024, un program care permite țărilor UE să ajute companiile afectate de creșterea prețurilor la energie cauzată de războiul Rusiei în Ucraina.

Măsura temporară permite celor 27 de state membre ale UE să acorde diverse forme de ajutor financiar pentru a compensa firmele afectate de costurile ridicate ale gazului și energiei electrice.

Sistemul a fost introdus la o lună după invazia vecinului pro-occidental al Moscovei, în februarie 2022, care a afectat aprovizionarea cu energie și a dus la creșterea în spirală a prețurilor.

Aceasta urma să expire la 31 decembrie 2023

Deși prețurile s-au stabilizat începând de anul trecut, Comisia a declarat că “piețele energetice rămân vulnerabile”.

Statele membre își pot menține schemele de sprijin pentru a acoperi următoarea perioadă de încălzire de iarnă ca plasă de siguranță“, a precizat Comisia într-un comunicat.

Dar Bruxelles-ul a precizat că subvențiile sunt permise “doar în măsura în care prețurile la energie depășesc semnificativ nivelurile de dinaintea crizei”.

De obicei, UE controlează strict ajutoarele de stat acordate firmelor pentru a evita denaturarea concurenței și pentru a proteja piața unică a blocului comunitar.

RECENTE

Apel pentru depunerea dosarelor la Competiția Moldova Eco Energetică ediția 2024

Centrul Național pentruEnergie Durabilă (CNED) anunță lansarea apelului pentruînscrierea proiectelor în cadrul Competiției Moldova Eco Energetică ediția 2024, eveniment dedicat sectoruluipublic și orientat spre promovarea eficienței energetice șia surselor de energie regenerabilă. Competiția din acest an se concentrează pe sectorulpublic, având drept scop identificarea și recunoaștereaproiectelor care aduc un impact pozitiv în comunități șicontribuie la un consum responsabil al resurselor. Proiectele eligibile sunt cele implementate în perioada 1 ianuarie 2022 - 01 octombrie 2024 și care nu au participatla edițiile anterioare ale competiției. Participanții pot înscrie proiectele la una dintreurmătoarele categorii: Cel mai bun proiect de eficiență energetică în clădiripublice (izolarea termică, schimbarea geamurilor etc.). Cel mai bun proiect de producere a energiei electriceregenerabile (instalații fotovoltaice, turbine eoliene etc.). Cel mai bun proiect de producere a energiei termiceregenerabile (colectoare solare, pompe de căldură, centrale pe biomasă). Cel mai bun proiect de eficiență energetică în iluminatulstradal (inclusiv soluții integrate cu surse regenerabile). Cel mai bun proiect de eficiență energetică și/sau energieregenerabilă implementat de...

Biomasa: Soluția energetică durabilă a Moldovei – proiecte viabile cu performanțe de peste 10 milioane EUR în 15 ani

Un nou studiu lansat pe 23 septembrie arată că Republica Moldova dispune de cantități...

“4+” pentru aeroportul din Bruxelles în cadrul programului Airport Carbon Accreditation

Aeroportul din Bruxelles a obținut acreditarea Nivelului 4+ în programul de Acreditare a Carbonului,...

Turbină eoliană transformată într-o locuință compactă și sustenabilă

Ai visat vreodată să trăiești într-o turbină eoliană? Ei bine, acest vis a devenit...

SIMILARE

Ucraina lansează registrul electronic pentru garanțiile de origine ale energiei regenerabile

Pe 16 august, Comisia Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei și Utilităților Publice (NEURC),...

Eșecul IPCC în evaluarea schimbărilor climatice: amânare pentru 2025

În cadrul celei de-a 61-a sesiuni plenare, organizată la Sofia, Bulgaria, între 27 iulie...

Sisteme de energie solară și stocare inaugurate la spitalele din Lviv și Ivano-Frankivsk

Două spitale din Ucraina au inaugurat recent sisteme de energie solară și stocare, parte...