spot_imgspot_img

Viitorul mediului și al sistemului energetic al Moldovei – subiecte discutate la Forumul EUROSFAT2023

spot_imgspot_img

La 28 noiembrie, la Chișinău, a avut loc FORUMUL EUROSFAT 2023, cu genericul „Uniunea Europeană și noi orizonturi”. Evenimentul a oferit un concept unic pentru un dialog deschis pe axa Belgia – România – Republica Moldova, un exercițiu pentru sectorul public, privat, societatea civilă și mediul academic pro-european, de definire a direcțiilor strategice pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. În cadrul dezbaterilor au fost abordate teme cheie pentru realizarea reformelor necesare pentru aderarea, conservarea şi aprofundarea valorilor europene. La eveniment a participat Iordanca – Rodica Iordanov, ministru al Mediului.

Printre organizatorii evenimentului se regăsesc Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, Expert-Grup, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Promo-LEX, Institutum Virtutes Civilis, precum și Fundația Soros Moldova și Fundația „Friedrich Ebert” – finanțatorii Forumului.

Participanții la eveniment s-au referit la progresul înregistrat de Republica Moldova la peste un an de la primirea statutului de țară-candidat pentru aderarea la UE, nivelul de îndeplinire a celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, perspectivele deschiderii negocierilor de aderare, cooperarea regională cu statele membre în perspectiva aderării Republicii Moldova la UE și altele.

La panelul dedicat problematicii de mediu și de energie – „Drumul spre sustenabilitate: viitorul mediului și al sistemului energetic din Moldova”, vorbitorii s-au referit la calea spre securitatea și eficiența energetică, reformarea sistemului taxelor de mediu, echilibrarea obiectivelor economice și de mediu, punerea în aplicare a mecanismului de responsabilitate extinsă a producătorului (REP). „UE vine cu modele de succes în sensul protejării  mediului, iar nouă nu ne rămâne decât să le implementăm”, a menționat ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov. Oficialul a specificat că Ministerul Mediului nu tinde spre colectarea de cât mai multe taxe și acumularea de plăti în buget, scopul real al instituției este de a reduce interesul de a polua, de a conserva resursele naturale existente, de a investi în tehnologii prietenoase mediului.

Tematica a mai fost abordată de Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerului Energiei, Jose Luis Gomez Pascual, președintele Premier Energy, președintele EBA Moldova, Alexandru Săndulescu, înaltul consilier al Uniunii Europene în domeniul Energie și alții.

De 10 ani, Forumul EUROSFAT reprezintă un model de succes în conectarea cetățenilor din România cu agenda europeană, fiind un forum de dezbateri între factorii de decizie de la nivel european, național și local, reprezentanții societății civile, ai mediului de afaceri și ai mediului academic. Rezultatele Forumului Eurosfat au fost recunoscute la nivel european, Europuls fiind desemnat câștigător național al Premiului Charlemange pentru Tinerii Europeni pentru Forumul EUROSFAT 2022, cel mai bun proiect de promovare al agendei europene. Este modelul pe care Europuls îl implementează în premieră în 2023 și în Republica Moldova, împreună cu Fundația Soros Moldova, după ediții organizate cu succes în România.

RECENTE

Analiză RENERGY: Care sunt condițiile impuse Moldovei pentru a primi sprijinul de 340 de milioane de euro de la UE?

Astăzi, la Chișinău, prim-ministrul Dorin Recean și comisarul european pentru extindere, Marta Kos, au...

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un sprijin de 340 de milioane de euro pentru sectorul energetic

Uniunea Europeană a anunțat un pachet de sprijin destinat Republicii Moldova, având ca obiectiv...

Guvernul examinează un proiect pentru crearea unui sistem digital avansat de gestionare a informațiilor climatice

În ședința de Guvern de mâine, Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, va prezenta Proiectul de...

Vești bune pentru producătorii eligibili din 2020, dar ajustări mai puțin favorabile pentru cei din schema de sprijin – ANRE propune noi modificări tarifare

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a propus ajustarea tarifelor fixe pentru energia...

SIMILARE

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un sprijin de 340 de milioane de euro pentru sectorul energetic

Uniunea Europeană a anunțat un pachet de sprijin destinat Republicii Moldova, având ca obiectiv...

Guvernul examinează un proiect pentru crearea unui sistem digital avansat de gestionare a informațiilor climatice

În ședința de Guvern de mâine, Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, va prezenta Proiectul de...

Mâine, Guvernul va decide asupra noilor criterii pentru biocombustibili și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Pe fondul eforturilor internaționale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și...