spot_imgspot_img

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE și Ministerul Energiei a efectuat în perioada 27-30 noiembrie o vizită de studiu TAIEX privind experiența Republicii Italiene în domeniul eficienței energetice. Vizita a avut ca scop schimbul de bune practici și experiențe în ceea ce privește programele de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Republica Moldova și Republica Italiană.

În cadrul acsestei vizite, Agenția pentru Eficiență Energetică și GSE Italia au semnat un Memorandum de Înțelegere. Acest document reflectă angajamentul ambelor părți de a colabora în vederea facilitării activităților comune și a proiectelor internaționale, concentrându-se asupra inițiativelor de dezvoltare a capacităților, soluțiilor inovatoare și schimbului de experiență. GSE Italia, o instituție publică specializată în furnizarea de servicii energetice, inclusiv pentru sectorul rezidențial, atrage anual peste 12 miliarde de EUR prin intermediul schemei de obligații în domeniul eficienței energetice. Aceste fonduri sunt utilizate pentru finanțarea proiectelor și programelor de eficiență energetică, GSE gestionând direct 12 programe în acest domeniu. Italia este una din țările UE cu cel mai dezvoltat sistem de stimulente fiscale pentru renovarea energetică a clădirilor având 4 mecanisme de sprijin derivate: „Bonus Casa”, „Ecobonus”, „Bonus Facciate” și „Superbonus”.

Un alt subiect de interes discutat cu partenerii din Italia a fost Sistemul Informațional în domeniul performanței energetice a clădirilor care oferă posibilitatea proprietarilor de locuințe să-și compare consumul de energie cu alte locuințe cu caracteristici similare. Aceasta fiind și o modalitate indirectă de a motiva suplimemtar proprietarii de locuințe să-și eficientizeze consumul de energie. Italia dispune și de o experiență vastă în domeniul serviciilor energetice. Colaborarea pe acest subiect urmează a fi continuată în contextul eforturilor actuale de dezvoltare în Republica Moldova a unui mecanism de finanțare dedicat clădirilor publice. Prin implementarea acestui mecanism, investitiile în măsurile de eficiență energetică urmează să se recupereze din contul economiilor de energie.

În timpul acestei vizite de studiu, delegația a avut întâlniri cu reprezentanții GSE Italia, Agenția Italiană Națională pentru Noi Tehnologii, Energie și Dezvoltare Economică Durabilă (ENEA), Institutul de Cercetare a Sistemului Energetic (RSE) și reprezentanți ai Universității Bocconi. Subiectele discutate au inclus măsurile naționale, instrumentele inovatoare, guvernanța și soluțiile pentru decarbonizare.

RECENTE

Azerbaidjanul în fața tranziției verzi: Leadership climatic între provocări și oportunități

Anul acesta, Baku va deveni centrul atenției mondiale pentru climă, găzduind COP29 – cea...

Iberdrola, lider global în energie regenerabilă, lansează competiția de măsurare a vântului

Industria energiei regenerabile este într-o evoluție continuă, iar Iberdrola, unul dintre liderii mondiali în...

Ministerul Energiei: Noi reglementări pentru proiectarea ecologică a echipamentelor cu amprentă energetică

Pe fondul crizei energetice globale și al creșterii presiunilor asupra resurselor, Republica Moldova se...

Moldova și România semnează Memorandumul de înțelegere pentru dezvoltarea GreenTech și consolidarea securității energetice

Miniștrii Energiei din Republica Moldova și România au semnat astăzi un Memorandum de înțelegere...

SIMILARE

Moldova și România semnează Memorandumul de înțelegere pentru dezvoltarea GreenTech și consolidarea securității energetice

Miniștrii Energiei din Republica Moldova și România au semnat astăzi un Memorandum de înțelegere...

Apel pentru depunerea dosarelor la Moldova Eco Energetică 2024

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) anunță lansarea apelului pentru înscrierea proiectelor în cadrul...

Biomasa: Soluția energetică durabilă a Moldovei – proiecte viabile cu performanțe de peste 10 milioane EUR în 15 ani

Un nou studiu lansat pe 23 septembrie arată că Republica Moldova dispune de cantități...