Peste 60% din punctele termice individuale (PTI) planificate spre instalare în circa 100 blocuri locative din capitală au ajuns în încăperile tehnice ale clădirilor, dintre care 44% au fost deja instalate, iar alte 18% sunt în proces. Totodată, au fost finalizate lucrările de reparație a încăperilor destinate pentru instalarea PTI în circa 80% din adrese, iar progresul lucrărilor de instalare a rețelelor termice aferente constituie circa 25%.
Instalațiile de ultimă generație vor fi puse în funcțiune, începând cu următorul sezon rece (2024-2025), ceea ce va îmbunătăți calitatea serviciilor de termoficare și va contribui la eficiența energetică, oferind mai multă economie la consumul de energie termică pentru circa 10 000 de familii din capitală.
Totodată, echipamentele vor permite prepararea apei calde direct la subsolul clădirii, reglarea temperaturii agentului termic la nivel de bloc, precum și mai multă independență în conectarea și deconectarea încălzirii.
Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, sistemul centralizat de termoficare în orașul Chișinău este unul dintre cele mai eficiente, comparativ cu aproape toate sistemele centralizate din Europa de est, însă apare o necesitate impunătoare de a investi în îmbunătățirea calității serviciului final pentru confortul consumatorului.
În context, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, a menționat că punctele termice individuale sunt soluția de îmbunătățire a calității serviciilor și economie la consum. Prin urmare, în următorii ani, o prioritate a autorităților, cu suportul partenerilor de dezvoltare, este instalarea echipamentelor moderne în cât mai multe blocuri locative.
Cele 147 de puncte termice individuale sunt instalate în circa 100 de blocuri locative și 3 grădinițe din capitală în cadrul celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială.