spot_imgspot_img

Au fost livrate mai mult de jumătate din punctele termice individuale planificate pentru blocurile din Chișinău

spot_imgspot_img

Peste 60% din punctele termice individuale (PTI) planificate spre instalare în circa 100 blocuri locative din capitală au ajuns în încăperile tehnice ale clădirilor, dintre care 44% au fost deja instalate, iar alte 18% sunt în proces. Totodată, au fost finalizate lucrările de reparație  a încăperilor destinate pentru instalarea PTI în circa 80% din adrese, iar progresul lucrărilor de instalare a rețelelor termice aferente constituie circa 25%.

Instalațiile de ultimă generație vor fi puse în funcțiune, începând cu următorul sezon rece (2024-2025), ceea ce va îmbunătăți calitatea serviciilor de termoficare și va contribui la eficiența energetică, oferind mai multă economie la consumul de energie termică pentru circa 10 000 de familii din capitală.

Totodată, echipamentele vor permite prepararea apei calde direct la subsolul clădirii, reglarea temperaturii agentului termic la nivel de bloc, precum și mai multă independență în conectarea și deconectarea încălzirii.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, sistemul centralizat de termoficare în orașul Chișinău este unul dintre cele mai eficiente, comparativ cu aproape toate sistemele centralizate din Europa de est, însă apare o necesitate impunătoare de a investi în îmbunătățirea calității serviciului final pentru confortul consumatorului.

În context, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, a menționat că punctele termice individuale sunt soluția de îmbunătățire a calității serviciilor și economie la consum. Prin urmare, în următorii ani, o prioritate a autorităților, cu suportul partenerilor de dezvoltare, este instalarea echipamentelor moderne în cât mai multe blocuri locative.

Cele 147 de puncte termice individuale sunt instalate în circa 100 de blocuri locative și 3 grădinițe din capitală în cadrul celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială.

RECENTE

Государственный секретарь Министерства энергетики Каролина Новак на международном форуме по устойчивой энергетике

Государственный секретарь Министерства энергетики Каролина Новач на прошлой неделе приняла участие в 13-м Международном...

Sprijin pentru eficiența energetică în gospodăriile rurale din raionul Călărași prin programul FEERM

Proprietarii primelor case individuale din gospodăriile rurale din raionul Călărași au primit raportul de...

Simtel Solar выходит на рынок систем накопления энергии с новым направлением бизнеса

Simtel Solar, часть инженерно-технологической группы Simtel (BVB: SMTL), национальный лидер в области возобновляемой энергетики,...

Simtel Solar intră pe piața sistemelor de stocare a energiei printr-o nouă linie de business

Simtel Solar, parte a grupului de inginerie și tehnologie Simtel (BVB: SMTL), lider național...

SIMILARE

Anunț de ultimă oră: Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat demisia Ministrului Energiei

Astăzi, prim-ministrul Dorin Recean a susținut o conferință de presă în care a anunțat...

Guvernul completează lista terenurilor expropriate pentru LEA Vulcănești–Chișinău

Hotărârea de Guvern cu privire la exproprierea terenurilor destinate construcției Liniei Electrice Aeriene (LEA)...

Regulamentul privind Registrul național al lucrărilor topografo-geodezice: Cadrul pentru dezvoltare, funcționare și gestionare

Guvernul urmează să elaboreze proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind modalitatea de ținere...