Secretarul de Stat al Ministerului Mediului, domnul Grigore Stratulat, a participat și salutat organizarea acestui eveniment semnificativ, unde deja de zece ani se promovează principiile economiei verzi în Republica Moldova și a devenit o buna tradiție să desfășurarea lui la nivel înalt, la început de an, pentru a evidenția performanțele obținute și de a trasa noi obiective în domeniu.
„Perioada ultimului an a fost marcată de numeroase schimbări în structura ministerelor, afectată de impactul crizelor globale și regionale, precum și de efectul mai pronunțat al schimbărilor climatice și crizei energetice. Încercăm să facem față acestor provocări, fapt care denotă interesul nostru sporit pentru acest model nou de dezvoltare economică, în armonie cu mediul și bunăstarea populației.
Statutul de țară candidată al UE și alinierea la obiectivele Pactului Verde European ne deschid noi posibilități pentru promovarea dezvoltării economice verzi, cu companii mai competitive și mai performante pe piața internă și regională, cu reducerea presiunii asupra mediului, eficientizarea utilizării resurselor și îmbunătățirea bunăstării populației.
Tranziția spre economia verde și către neutralitatea climatică ne vor oferi oportunități importante, de exemplu – apariția unui nou potențial pentru creștere economică, pentru noi modele de afaceri și noi piețe, pentru crearea de noi locuri de muncă și pentru dezvoltare tehnologică”, a spus secretarul de stat, Grigore Stratulat.
Conferința de azi se desfășoară și în contextul realizării obiectivelor de promovare activă a economiei verzi și circulare din Strategia Națională de Dezvoltare Moldova Europeană 2030, din proiectele Strategiei de Mediu 2030 și proiectul Programului de promovare a economiei verzi și circulare în Republica Moldova pentru anii 2024-2028.
Evenimentul a cuprins un grup distins de participanți, inclusiv reprezentanți ai Guvernului, oameni de afaceri, experți din industrie și instituții internaționale, care au discutat despre:
Moștenirea RECP în Moldova ca prim pas către o economie circulară
Modalități de facilitare a sprijinului verde și a unui parcurs ecologic pentru întreprinderi
Experiențele pilot în adoptarea cadrului parcurilor eco-industriale (#EIP)
Proiectarea conceptului de circularitate și a produselor și serviciilor ecologice
Acțiuni, investiții de viitor, și soluții pentru o tranziție verde.
Republica Moldova și-a stabilit direcția politicii de mediu aliniată la Pactul Verde European, care este o foaie de parcurs pentru dezvoltarea durabilă și noul model al economiei moderne. Aceasta include o serie de domenii importante, precum reducerea poluării, biodiversitatea, sistemele alimentare, mobilitatea durabilă, aerul curat, economia circulară și altele.