Thursday, June 13, 2024
16.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Criză în industria panourilor solare: producătorii europeni amenință cu închiderea, cerând măsuri urgente din partea UE

spot_imgspot_img

Producătorii de panouri solare din Europa, sub amenințarea inundării pieței cu versiuni mai ieftine din China, solicită măsuri urgente din partea Uniunii Europene pentru a salva industria. MeyerBurger, un producător elvețian, a anunțat intenția de a-și închide activitatea în Germania și a muta producția în SUA în absența unor acțiuni politice imediate.

În contextul “Planului său industrial pentru o afacere verde”, UE își propune să sprijine producția internă de tehnologii-cheie, inclusiv panouri solare, pentru a reduce dependența de China, care domină în prezent 80% din producția mondială de energie solară.

Cu obiectivul de a produce 40% din cererea europeană de panouri solare până în 2030, Comisia Europeană a introdus proiectul de “Lege privind industria zero netă” (NZIA), care urmează să fie discutat în continuare între Parlamentul European și țările UE.

Cu toate acestea, reprezentanții sectorului avertizează că eforturile UE ar putea veni prea târziu. Žygimantas Vaičiūnas, director de politici al Consiliului European pentru fabricarea componentelor solare, a subliniat că “UE intră acum într-o fază crucială”, iar întârzierea implementării unor măsuri urgente ar putea duce la închiderea liniilor de producție.

Într-o scrisoare către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ESMC a subliniat prezența unui excedent estimat la 70-85 de gigawați de module fotovoltaice importate în UE. Producătorii europeni solicită cumpărarea acestor stocuri prin intermediul unui fond special la nivelul UE, într-un mod similar cu achiziționarea vaccinurilor în timpul pandemiei.

În plus, în efortul de a evita închiderile iminente, producătorii europeni propun o răscumpărare a “stocurilor de module fotovoltaice acumulate în UE”. Această măsură ar implica crearea unui fond special în valoare de 200-250 de milioane de euro, reflectând modelul utilizat pentru achiziționarea vaccinurilor în timpul pandemiei COVID-19.

RECENTE

Dick van Ommeren: De ce ar trebui să oprim investițiile sustenabile

Dick van Ommeren În această dimineață, în timp ce îmi plimbam câinele, m-am trezit din...

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE