Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Criză în industria panourilor solare: producătorii europeni amenință cu închiderea, cerând măsuri urgente din partea UE

spot_imgspot_img

Producătorii de panouri solare din Europa, sub amenințarea inundării pieței cu versiuni mai ieftine din China, solicită măsuri urgente din partea Uniunii Europene pentru a salva industria. MeyerBurger, un producător elvețian, a anunțat intenția de a-și închide activitatea în Germania și a muta producția în SUA în absența unor acțiuni politice imediate.

În contextul “Planului său industrial pentru o afacere verde”, UE își propune să sprijine producția internă de tehnologii-cheie, inclusiv panouri solare, pentru a reduce dependența de China, care domină în prezent 80% din producția mondială de energie solară.

Cu obiectivul de a produce 40% din cererea europeană de panouri solare până în 2030, Comisia Europeană a introdus proiectul de “Lege privind industria zero netă” (NZIA), care urmează să fie discutat în continuare între Parlamentul European și țările UE.

Cu toate acestea, reprezentanții sectorului avertizează că eforturile UE ar putea veni prea târziu. Žygimantas Vaičiūnas, director de politici al Consiliului European pentru fabricarea componentelor solare, a subliniat că “UE intră acum într-o fază crucială”, iar întârzierea implementării unor măsuri urgente ar putea duce la închiderea liniilor de producție.

Într-o scrisoare către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ESMC a subliniat prezența unui excedent estimat la 70-85 de gigawați de module fotovoltaice importate în UE. Producătorii europeni solicită cumpărarea acestor stocuri prin intermediul unui fond special la nivelul UE, într-un mod similar cu achiziționarea vaccinurilor în timpul pandemiei.

În plus, în efortul de a evita închiderile iminente, producătorii europeni propun o răscumpărare a “stocurilor de module fotovoltaice acumulate în UE”. Această măsură ar implica crearea unui fond special în valoare de 200-250 de milioane de euro, reflectând modelul utilizat pentru achiziționarea vaccinurilor în timpul pandemiei COVID-19.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE