Ministrul Energiei, Victor Parlicov, împreună cu secretarii de stat Cristina Pereteatcu și Constantin Borosan, au participat la deschiderea celei de-a 8-a ediții a Școlii de Vară a Comunității Energetice, organizată pentru prima dată în Republica Moldova în perioada 20-27 iulie. Evenimentul reprezintă o oportunitate semnificativă pentru tinerii pasionați de energie să acumuleze noi abilități și cunoștințe aplicabile în practică.


Victor Parlicov, ministrul Energiei, a evidențiat talentul și ambiția participanților, subliniind că aceștia sunt foarte focusați pe științele energetice. El a încurajat discuțiile despre perspectivele și modernizarea sectorului energetic și a subliniat că evenimentul are mari șanse de succes datorită prezenței unui număr mare de tineri talentați care gândesc în aceeași direcție. Parlicov și-a exprimat speranța că experiențele și cunoștințele dobândite în Moldova vor rămâne cu participanții pentru toată viața.



Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a subliniat importanța soluțiilor inovatoare și a eforturilor de colaborare pentru a face față provocărilor actuale, cum ar fi schimbările climatice, securitatea energetică și tranziția către surse regenerabile. El a menționat că forumuri precum această Școală de Vară contribuie la dezvoltarea unor soluții durabile și la diseminarea cunoștințelor. Uniunea Europeană, prin Pachetul Verde, urmărește să devină primul continent climatic neutru până în 2050, promovând inovația și susținând proiectele de energie durabilă și eficiența energetică.
Managerul de Program FES SOE, Selma Šehović, a subliniat că participanții vor avea ocazia să interacționeze cu experți din diverse țări și să viziteze întreprinderi responsabile de sectorul energetic din Republica Moldova. Ea a evidențiat importanța evenimentului și a mulțumit tuturor celor implicați, menționând că rezultatele acestui proiect vor fi evaluate pe parcursul unui an.
Michael Curtis, expert USAID în sectorul energetic, a reafirmat sprijinul necondiționat al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională pentru Republica Moldova. El a evidențiat diversele activități implementate cu sprijinul USAID pentru consolidarea securității energetice, inclusiv asistența tehnică, donațiile de echipamente și programele de stagii pentru tineri.
Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, a vorbit despre eforturile PNUD și ale partenerilor săi pentru avansarea agendei de tranziție energetică. Ea a subliniat necesitatea accelerării tranziției energetice prin creșterea utilizării energiei din surse regenerabile și promovarea unui consum rațional de resurse.
La Școala de Vară a Comunității Energetice participă 46 de candidați din diverse țări, inclusiv Republica Moldova, Albania, Georgia, Kosovo, Macedonia de Nord, Serbia, Ucraina, Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Spania, Marea Britanie, Canada și altele. Evenimentul este destinat tinerilor cu vârsta de până la 35 de ani, inclusiv studenților postuniversitari, cercetătorilor și tinerilor profesioniști din domeniul energiei. Prin intermediul unui program multidisciplinar, participanții își vor dezvolta competențele necesare pentru a contribui la un viitor sustenabil al sectorului energetic.
Școala de Vară a Comunității Energetice este susținută de FES SOE, USAID, PNUD, Guvernul Danemarcei și Expertise France Groupe AFD.