Sunday, July 21, 2024
22.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Dezvoltare sustenabilă pentru Moldova și cooperare internațională: subiecte discutate la Viena în cadrul reuniunii ministeriale

spot_imgspot_img

Secretarul de stat al Ministerul Mediului, Aliona Rusnac a participat la cea de-a 21-a reuniune a Consiliului Ministerial, ce s-a desfășurat la Viena, Austria. Evenimentul a oferit oportunitatea de a discuta despre „Instalațiile mari de ardere neconforme (EnCS)” – precum și despre existența pe teritoriul Republicii Moldova a instalațiilor mari de ardere „neconforme” identificate în conformitate cu prevederile Consiliului ministerial.

RENERGY

Aliona Rusnac a avut o întâlnire cu Salomiya Omelyan Șefa Directoratului pentru Parteneriate Globale și Relații Externe, Biroul Regional al Europei și Asiei Centrale al Organizației Națiunilor Unite de Dezvoltare Industriala (UNIDO) și Josef C. Karl Pelikan Șeful Cabinet, Oficiul Reprezentanței Speciale al Europei de Est și Asiei Centrale, Organizației Națiunilor Unite de Dezvoltare Industriala (UNIDO), în cadrul căreia au fost discutate potențiale colaborări în domeniul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, Programul Național de Adaptare la Schimbări Climatice (PNASC), și Programul de Dezvoltare cu Emisii Reduse (PDER).

Ulterior a avut o ședință cu reprezentanții Agenției Internaționale de Energie Atomică, unde au fost discutate potențialele colaborări în domeniul protecției mediului și riscurile de securitate regională.

RENERGY

Consiliul ministerial a convenit să actualizeze foaia de parcurs privind decarbonizarea din anul 2021 în cadrul reuniunii sale din anul 2024, în vederea stabilirii unui angajament de a atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 și a decide cu privire la calea de urmat în ceea ce privește punerea în aplicare a tarifării carbonului în Comunitatea Energetică. În perspectiva reuniunii din 2024 și pentru a-și fundamenta viitoarea decizie, Consiliul ministerial a invitat Comisia Europeană să evalueze diverse opțiuni de politică pentru un model regional de stabilire a prețului carbonului la nivelul Comunității Energetice, ținând seama de raportul de sinteză privind consultările tehnice privind stabilirea prețului carbonului desfășurate în a doua jumătate a anului 2023. 

Consiliul ministerial a recunoscut că orice posibilă stabilire viitoare a prețului carbonului pentru Comunitatea Energiei ar trebui să asigure reduceri ale emisiilor eficiente din punctul de vedere al costurilor, în conformitate cu obiectivele de la Paris și cu angajamentele în materie de energie și climă pe care trebuie să și le asume părțile contractante ce vor contribui la pregătirea aderării la EU ETS, precum și să ofere instalațiilor același nivel de securitate juridică înainte și după aderarea la UE. În plus, acesta ar trebui conceput astfel încât să permită cuplarea continuă a piețelor pentru sectorul energiei electrice după anul 2030, precum și o reducere CBAM pentru celelalte sectoare.

Comisia Europeană a prezentat o foaie de parcurs orientativă pentru recunoașterea reciprocă a garanțiilor de origine emise de părțile contractante și de UE și statele sale membre. În urma discuțiilor, părțile contractante au invitat Comisia Europeană să propună, pe această bază, o decizie a Consiliului ministerial în 2024 care să permită recunoașterea reciprocă a garanțiilor de origine, în strânsă cooperare cu secretariatul.

În acest sens, Consiliul ministerial a salutat informațiile actualizate furnizate de Secretariat cu privire la răspunsul părților contractante la invitația sistematică a Uniunii Europene de a se alinia fără întârziere la măsurile restrictive ale UE impuse Federației Ruse și Belarusului și de a adopta măsuri corespunzătoare referitoare la energie în legislația lor internă. Consiliul ministerial a îndemnat părțile contractante rămase în urmă să adopte măsurile corespunzătoare cât mai curând posibil și să informeze secretariatul cu privire la aceasta.

În urma ultimei reuniuni, Consiliul ministerial a adoptat Actul de procedură privind sediul Forumului gazelor, care va avea loc în Ucraina, îndată ce condițiile de securitate vor permite acest lucru.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE