Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

DIN 2024 PROSUMATORII ROMÂNI VOR PRIMI VOUCHERE DE 5 MII DE EURO PENTRU PANOURI SOLARE ȘI SITEME DE STOCARE

spot_imgspot_img

Proprietarii de locuințe din România care doresc să devină prosumatori, adică să producă și să consume propria energie electrică, vor avea oportunitatea de a beneficia de finanțare din partea guvernului începând cu anul următor. Această finanțare se va realiza prin intermediul unor vouchere în valoare de 25.000 de lei pentru a instala sisteme de generare a energiei solare prin panouri fotovoltaice cu o putere netă de 3 kW. De asemenea, un voucher similar va fi acordat pentru achiziționarea de unități de stocare a energiei cu o putere minimă de 5 kWh.

Acest program, numit “Utilizarea clădirilor rezidențiale pentru accelerarea implementării energiei din surse regenerabile”, are o alocare indicativă de 608,7 milioane de euro. Programul vine ca o completare la programul Casa Verde Fotovoltaice, gestionat de Administrația Fondului de Mediu (AFM), care oferă finanțare de 20.000 de lei pentru instalarea de panouri solare.

Noul program urmărește să fie mai eficient și mai puțin birocratic decât programele anterioare, și are ca obiectiv instalarea de sisteme fotovoltaice cu o capacitate minimă de 3 kW pe acoperișurile locuințelor rezidențiale, pentru a permite beneficiarilor să maximizeze utilizarea energiei solare și să devină mai autonomi în ceea ce privește necesarul de energie electrică. Acest lucru va contribui la economii semnificative pe facturile de energie, întrucât surplusul de energie generat în timpul zilei poate fi stocat și utilizat în orele de vârf, când costurile energiei electrice sunt mai ridicate.

De asemenea, instalarea unităților de stocare a energiei sau a bateriilor solare va consolida siguranța și reziliența energetică a proprietarilor de locuințe, oferindu-le o sursă de energie continuă în caz de întreruperi de curent sau defectări ale rețelei.

Programul va avea mai multe etape, inclusiv înrolarea firmelor de instalare, realizarea apelurilor pentru beneficiari, depunerea cererilor, semnarea contractelor de adeziune, instalarea echipamentelor, finalizarea lucrărilor și rambursarea financiară către beneficiari. Beneficiarii pot alege între panouri fotovoltaice, unități de stocare a energiei sau ambele, în funcție de nevoile lor.

Această inițiativă vine în contextul creșterii prețurilor la energia electrică și are ca obiectiv sprijinirea utilizării surselor de energie regenerabilă și a eficienței energetice în clădirile rezidențiale din România, contribuind astfel la reducerea emisiilor de carbon și la asigurarea unei surse de energie mai sustenabile pe termen lung.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE