spot_imgspot_img

ENTSO-E a majorat cu 500 MW capacitatea comercială între sistemul energetic continental și cele ale Moldovei și Ucrainei

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică, ENTSO-E, a anunțat majorarea cu 500 MW a limitei de capacitate pentru comerțul cu energie electrică din Europa Continentală către Ucraina și Moldova, până la 1.700 de MW. Decizia a fost luată urmare a finalizării procesului de sincronizare a sistemelor energetice și pe baza simulărilor de securitate și stabilitate a sistemului.

„ENTSO-E salută noul nivel de cooperare dintre OST-urile din Europa continentală și Ukrenergo. Această dezvoltare nu numai că sporește securitatea energetică regională, dar promovează și o piață energetică mai integrată și mai eficientă. De asemenea, subliniază eforturile noastre continue de a asigura o rețea de energie electrică rezistentă și integrată și de a încuraja cooperarea între OST europeni”, a declarat președintele ENTSO-E Zbyněk Boldiš.

Sincronizarea de urgență a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei cu cel continental a fost realizată la 16 martie 2022.

„Sincronizarea sistemului energetic național cu cel continental, ENTSO-E, a fost de fapt evenimentul care a contribuit cel mai mult la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova, și nu diversificarea surselor de procurare a gazelor naturale. Aceasta ne-a permis să asigurăm stabilitatea sistemului atunci când Rusia a bombardat infrastructura energetică din Ucraina și să avansăm cu alte reforme majore, inclusiv cu impact pe termen lung”, spune ministrul Energiei, Victor Parlicov.

ENTSO-E, Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică, este asociația pentru cooperarea operatorilor europeni de sisteme de transport (OST). Cei 39 de OTS-uri membri, reprezentând 35 de țări, sunt responsabili pentru funcționarea sigură și coordonată a sistemului de energie electrică din Europa, cea mai mare rețea electrică interconectată din lume.

RECENTE

Ministerul Energiei a operat modificări în documentația de licitație pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice

În urma finalizării etapei de clarificare a documentației de licitație pentru construcția parcurilor eoliene...

Azerbaidjanul în fața tranziției verzi: Leadership climatic între provocări și oportunități

Anul acesta, Baku va deveni centrul atenției mondiale pentru climă, găzduind COP29 – cea...

Iberdrola, lider global în energie regenerabilă, lansează competiția de măsurare a vântului

Industria energiei regenerabile este într-o evoluție continuă, iar Iberdrola, unul dintre liderii mondiali în...

Ministerul Energiei: Noi reglementări pentru proiectarea ecologică a echipamentelor cu amprentă energetică

Pe fondul crizei energetice globale și al creșterii presiunilor asupra resurselor, Republica Moldova se...

SIMILARE

Eșecul IPCC în evaluarea schimbărilor climatice: amânare pentru 2025

În cadrul celei de-a 61-a sesiuni plenare, organizată la Sofia, Bulgaria, între 27 iulie...

Confuzie cu privire la angajamentele Franței în materie de energie regenerabilă din planul național pentru energie și climă

Includerea surprinzătoare de către Franța a unui obiectiv de producție de energie regenerabilă pentru...

Miniștrii Comunității Energetice discută integrarea piețelor energetice în Bosnia și Herțegovina pe fondul tarifelor UE

Pe 3 iulie, în Bosnia și Herțegovina, țările candidate la Uniunea Europeană din sudul...