Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

ENTSO-E a majorat cu 500 MW capacitatea comercială între sistemul energetic continental și cele ale Moldovei și Ucrainei

spot_imgspot_img

Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică, ENTSO-E, a anunțat majorarea cu 500 MW a limitei de capacitate pentru comerțul cu energie electrică din Europa Continentală către Ucraina și Moldova, până la 1.700 de MW. Decizia a fost luată urmare a finalizării procesului de sincronizare a sistemelor energetice și pe baza simulărilor de securitate și stabilitate a sistemului.

„ENTSO-E salută noul nivel de cooperare dintre OST-urile din Europa continentală și Ukrenergo. Această dezvoltare nu numai că sporește securitatea energetică regională, dar promovează și o piață energetică mai integrată și mai eficientă. De asemenea, subliniază eforturile noastre continue de a asigura o rețea de energie electrică rezistentă și integrată și de a încuraja cooperarea între OST europeni”, a declarat președintele ENTSO-E Zbyněk Boldiš.

Sincronizarea de urgență a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei cu cel continental a fost realizată la 16 martie 2022.

„Sincronizarea sistemului energetic național cu cel continental, ENTSO-E, a fost de fapt evenimentul care a contribuit cel mai mult la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova, și nu diversificarea surselor de procurare a gazelor naturale. Aceasta ne-a permis să asigurăm stabilitatea sistemului atunci când Rusia a bombardat infrastructura energetică din Ucraina și să avansăm cu alte reforme majore, inclusiv cu impact pe termen lung”, spune ministrul Energiei, Victor Parlicov.

ENTSO-E, Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică, este asociația pentru cooperarea operatorilor europeni de sisteme de transport (OST). Cei 39 de OTS-uri membri, reprezentând 35 de țări, sunt responsabili pentru funcționarea sigură și coordonată a sistemului de energie electrică din Europa, cea mai mare rețea electrică interconectată din lume.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE