Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Grant de 4 milioane de dolari pentru tehnologia termofotovoltaică

spot_imgspot_img

Antora spune că bateriile sale termice oferă o modalitate rentabilă de stocare a energiei și de producere a căldurii industriale la temperaturi înalte și a electricității la cerere. Antora Energy a primit o subvenție de peste 4 milioane de dolari de la Comisia pentru Energie din California (CEC) pentru a-și extinde tehnologia termophotovoltaică de transformare a căldurii în energie, care poate stoca energia regenerabilă sub formă de căldură în blocuri de carbon solid.

Termofotovoltaica (TPV) este o tehnologie de generare a energiei care utilizează radiația termică pentru a genera electricitate în celulele fotovoltaice. Un sistem TPV este format, în general, dintr-un emițător termic care poate atinge temperaturi ridicate, aproape sau peste 1.000 C, și o celulă fotovoltaică cu diode care poate absorbi fotonii proveniți de la sursa de căldură.

Tehnologia a stârnit interesul oamenilor de știință timp de decenii, deoarece este capabilă să capteze lumina solară în întregul spectru solar și are potențialul tehnic de a depăși limita Shockley-Queisser a sistemelor fotovoltaice tradiționale. Cu toate acestea, randamentele raportate până în prezent au fost prea scăzute pentru a o face viabilă din punct de vedere comercial, deoarece dispozitivele TPV suferă încă de pierderi optice și termice.

Antora a precizat că finanțarea provine din programul Electric Program Investment Charge (EPIC) al CEC și dintr-un alt program al Agenției pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul energiei din cadrul Departamentului de Energie.

Finanțarea suplimentară va accelera și mai mult producția de tehnologie termofotovoltaică, sau TPV, a declarat Andrew Ponec, cofondator și director executiv al companiei, de la Antora Energy. “Cu TPV, Antora este capabilă să decarbonizeze întreaga cerere de energie a marilor instalații industriale – atât căldură, cât și energie electrică – deschizând calea cea mai rapidă și mai puțin costisitoare pentru ca sectorul industrial să ajungă la net zero”, a declarat Ponec.

“Emisiile industriale sunt printre cele mai greu de redus, iar tehnologia de ultimă oră a Antora promite să depășească această provocare”, a declarat Jonah Steinbuck, director de cercetare și dezvoltare la CEC.

Tehnologia termofotovoltaică a companiei transformă, în esență, căldura în electricitate fără părți mobile, a declarat Brendan Kayes, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare în domeniul fotovoltaic al companiei, pentru revista pv USA. “La fel cum o celulă solară este concepută pentru a capta lumina de la soare, celulele TPV convertesc lumina emisă de obiectele incandescente și fierbinți, precum blocurile de carbon ale Antora Energy, în electricitate”, a spus Kayes. Antora Energy spune că bateriile sale termice oferă o modalitate rentabilă de a stoca energie și de a produce căldură industrială la temperaturi ridicate și electricitate la cerere. Până în prezent, procesele care convertesc căldura în electricitate au necesitat în mod tradițional utilaje extinse cu multe piese în mișcare, a spus Kayes.

“Gândiți-vă la turbinele cu aburi și la motoarele cu combustie internă – tehnologii care au dominat timp de secole – care necesită o întreținere costisitoare și continuă și care sunt eficiente și rentabile doar la scară mare”, a spus Kayes.

Cu toate acestea, celulele termofotovoltaice ale Antora Energy sunt modulare și fabricabile, astfel încât eficiența și costul lor sunt, după cum se pare, independente de scară – permițând implementări rentabile de la kilowați la gigawați, a adăugat Kayes. Acest lucru înseamnă că ar putea contribui la înlocuirea utilizării combustibililor fosili în procesele din industria alimentară și a băuturilor, a produselor din hârtie, a produselor chimice, a oțelului și a cimentului.

Tehnologia companiei a atins două praguri în ceea ce privește eficiența și fabricarea la scară largă, spune aceasta – a demonstrat o eficiență de conversie a căldurii în energie electrică mai mare de 40% și, la începutul acestui an, a înființat o linie de producție dedicată pentru celulele termofotovoltaice, prima de acest tip din lume. Linia de fabricație este situată în Sunnyvale, California, și are o capacitate inițială de 2 MW de celule pe an.

Bateriile termice sunt construite pentru a răspunde nevoilor de energie din aproape toate sectoarele industriale și ar putea avea ramificații majore în sectoare dincolo de cel al producției, inclusiv în rețelele electrice, energia la distanță și altele, a declarat Kayes.

În luna decembrie a anului trecut, Antora Energy a anunțat că a achiziționat Medley Thermal – o companie de dezvoltare și software specializată în sisteme regenerabile de producere a energiei termice – pentru a contribui la comercializarea tehnologiei sale de producere a energiei termice și electrice. Medley Thermal dezvoltase anterior proiecte care foloseau surse regenerabile pentru a electrifica în mod rentabil căldura și avea o rezervă solidă de proiecte de producere a energiei termice, a declarat Antora Energy.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE