Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

La Chișinău a avut loc prima ediție a Conferinței naționale 2023 “Economia Circulară în Republica Moldova”

spot_imgspot_img

La data de 17 noiembrie 2023, A.O. “Centrul de instruire și consultanță E-Circular” în parteneriat cu A.O. “Verde e Moldova” și cu suportul Programului de Granturi mici GEF SGP Moldovaa organizat prima ediție a Conferinței naționale: Economia Circulară în Republica Moldova 2023, un eveniment organizat în premieră la nivel național și care a adunat lideri din sectorul public și privat, experți în mediu și sustenabilitate, precum și reprezentanți ai societății civile.

Conferința a fost organizată cu scopul de a discuta provocările actuale, oportunitățile emergente și posibilele parteneriate pentru promovarea economiei circulare la nivel național. Evenimentul a început cu cuvinte de deschidere din partea organizatorilor și partenerilor cheie, Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Agenția de Investiții a Moldovei și GEF SGP Moldova, fiecare în parte subliniind importanța tranziției către un model economic circular, în care resursele sunt utilizate eficient, deșeurile sunt reduse și reciclate, iar impactul asupra mediului este minimizat.

Agenda conferinței a cuprinds paneluri de discuții și prezentări inspiraționale dedicate unui spectru vast de subiecte care vizează în mod deosebit gestionarea eficientă a resurselor, reducerea deșeurilor în special a celor din plastic, promovarea turismului circular și accesul la resurse educaționale și informaționale în domeniu. De asemenea, în cadrul evenimentului a fost organizată o zonă expozițională în care partenerii evenimnetului, compania Toreco SRLși Fundația EcoSave au prezentat echipamente, produse menite să faciliteze gestionarea deșeurilor și promovarea principiilor economiei circulare.

Participanții evenimentului au avut oportunitatea de a cunoaște exemple de succes și bune practici naționale și internaționale și împărtăși idei și soluții concrete privind implementarea unor modele de afaceri circulare. Nu în ultimul rând au fost stabilite platforme de networking pentru a stimula colaborările viitoare și schimbul de experiență între participanți.

Organizatorii conferinței au exprimat optimism cu privire la impactul acesteia în accelerarea tranziției spre un model economic mai sustenabil în Republica Moldova. Evenimentul a reprezentat un pas semnificativ în direcția consolidării eforturilor și a angajamentului comun pentru construirea unui viitor mai verde și mai durabil!

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE