Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Licitația transfrontalieră de energie verde din UE este supralicitată

SURSĂenergy.ec
spot_img

Licitația transfrontalieră de energie verde din UE, destinată proiectelor de energie solară cu sediul în Finlanda și furnizării de energie Luxemburgului, a depășit așteptările, anunță Direcția Generală pentru Energie a Comisiei Europene. Prima licitație din noul program solar multilateral al UE, în valoare de 40 de milioane de euro, s-a bucurat de o participare amplă, depășind semnificativ obiectivele propuse.

Potrivit comunicatului emis de Direcția Generală pentru Energie, mai multe proiecte au fost depuse pentru dezvoltarea instalațiilor fotovoltaice solare regenerabile. Cu o capacitate totală de 516 MW, licitația a fost suprasubscrisă, semn al unei concurențe puternice pentru bugetul disponibil. Comisia Europeană a salutat cu entuziasm aceste rezultate pozitive.

Această licitație, lansată în aprilie și încheiată în septembrie, a fost concepută pentru a stimula dezvoltarea rapidă a proiectelor fotovoltaice de mari dimensiuni în Finlanda, oferind în același timp Luxemburgului acces la sursa de energie regenerabilă din afara teritoriului său. Luxemburgul a oferit o plată voluntară de 40 de milioane de euro, în timp ce Finlanda a fost gazda proiectelor concurente pentru subvenții.

Proiectele vor fi evaluate de Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) în funcție de preț și eligibilitate. Proiectele selectate vor pregăti acorduri de finanțare până în ianuarie anul viitor, iar termenul de implementare este de 24 de luni de la semnarea contractelor. Această licitație solară transfrontalieră reprezintă un pas semnificativ către creșterea capacității de energie solară regenerabilă în UE și consolidarea cooperării transfrontaliere în acest domeniu.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE