Ministerul Energiei, cu sprijinul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), a lansat astăzi etapa de testare a programului Super ESCO, destinat îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor publice și care ulterior va fi gestionat de către Agenția pentru Eficiență Energetică.

Moldova Super ESCO își propune să dezvolte conceptul din punct de vedere legal și să evalueze modul în care acest mecanism de finanțare va funcționa în practică, aplicându-l în cazul a cel puțin două clădiri publice selectate. În acest scop, un grant de aproximativ 1 milion de dolari SUA din partea USAID va fi alocat pentru măsuri de eficiență energetică.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, “Modelul de finanțare de tip ESCO implementat în alte țări arată că investițiile în eficiența energetică se răscumpără în câțiva ani prin economii la energie. Moldova cheltuiește de două-trei ori mai mulți bani pentru a încălzi un metru pătrat de spațiu, nu din cauza prețurilor ridicate la resursele energetice, ci din cauza lipsei de atenție acordată eficienței energetice. În același timp, cea mai mare constrângere este lipsa instrumentelor de finanțare sau resursele disponibile sunt foarte limitate.”







Scopul final al programului este de a genera economii pe termen lung, de a reduce consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră, și de a promova proiecte de eficiență energetică în clădirile publice, contribuind astfel la tranziția Moldovei către practici energetice sustenabile.