spot_imgspot_img

Ministerul Energiei propune modificări legislative pentru susținerea proiectului de securitate a furnizării gazelor naturale

spot_imgspot_img

La ședinta guvernului programata pentru data de 31 ianuarie, Ministrul Energiei Victor Parlicov va susține un proiect de hotărâre pentru aprobarea modificărilor legislative necesare implementării proiectului “Securitatea Furnizării Gazelor Naturale“. Propunerea vizează eliberarea S.A. “Energocom” de obligația de a garanta rambursarea împrumutului, precum și acordarea facilităților fiscale și vamale la importul și/sau livrările de mărfuri și/sau servicii destinate acestui proiect de importanță strategică.

Ministerul Finanțelor a atras atenția printr-o scrisoare emisă la 8 decembrie 2023, conform căreia, conform prevederilor legale existente, garanțiile de rambursare a împrumutului recreditat trebuie să includă gajul (bunuri imobile și/sau mobile existente), contractul de fidejusiune și alte garanții prevăzute de Codul Civil al Republicii Moldova. Cu toate acestea, S.A. “Energocom” nu dispune de bunuri care să acopere valoarea gajului necesar conform Acordului de modificare nr. 1 la Acordul de Împrumut semnat la data de 13 octombrie 2023.

Valoarea estimativă a gajului în cazul majorării sumei împrumutului, conform acordului menționat, se ridică la 165 milioane EURO. În acest context, Ministerul Finanțelor a solicitat Ministerului Energiei să elaboreze și să promoveze un proiect de lege care să modifice Legea nr. 234/2022, eliberând S.A. “Energocom” de obligația de a garanta rambursarea împrumutului și oferind facilități fiscale și vamale pentru implementarea proiectului “Securitatea Furnizării Gazelor Naturale”.

De asemenea, se subliniază că Ministerul Finanțelor, conform prevederilor legale, este unicul organ împuternicit cu administrarea mijloacelor financiare obținute din împrumuturile de stat externe. Semnarea Contractului de recreditare dintre Ministerul Finanțelor și S.A. “Energocom” este o precondiție esențială pentru intrarea în vigoare a Acordului de modificare nr. 1 la Acordul de Împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Promovarea proiectului de lege propus este vitală pentru realizarea proiectului “Securitatea Furnizării Gazelor Naturale”. Intrarea în vigoare a acestei legi, imediat ce este publicată în Monitorul Oficial, este esențială pentru facilitarea fondurilor oferite prin programul de grant, contribuind la reducerea costului gazelor naturale furnizate consumatorilor Republicii Moldova. Este un pas crucial pentru asigurarea securității și stabilității furnizării gazelor naturale în țară.

RECENTE

Simtel Team își extinde prezența la nivel internațional prin deschiderea unei filiale în Germania

Simtel (BVB: SMTL), grup de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a Bursei...

ANRE avizează regulile pentru piețele de energie PZU și PPZ

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avizat procedurile necesare pentru implementarea Pieței...

Ministerul Ucrainean al Energiei dezminte informațiile false despre extinderea capacităților nucleare

Ministerul Energiei din Ucraina a emis o dezmințire în urma afirmațiilor făcute de deputatul...

Premier Energy Distribution angajează expert ESG

Premier Energy Distribution, lider în furnizarea serviciilor de energie electrică în Republica Moldova, își...

SIMILARE

Ministerul Energiei definitivează proiectul pentru Sandbox

Într-o perioadă în care dependența energetică și tranziția verde sunt subiecte de maximă actualitate,...

10 milioane de euro din partea Italiei pentru tranziția energetică a Republicii Moldova: contoare inteligente, rețele moderne și noi priorități pentru 2025-2027

Ministerul Energiei recent a găzduit o întrevedere cu reprezentanții  Agenției Italiene pentru Cooperare și...

Reguli de joc noi în energie! Se impun garanții financiare obligatorii pentru avizele de racordare la rețea

Ministerul Energiei a inițiat un proiect legislativ care promite să schimbe regulile jocului în...