spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Miniștrii Comunității Energetice discută integrarea piețelor energetice în Bosnia și Herțegovina pe fondul tarifelor UE

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Pe 3 iulie, în Bosnia și Herțegovina, țările candidate la Uniunea Europeană din sudul și estul continentului se reunesc pentru a-și consolida eforturile de integrare cu piețele energetice ale blocului, în scopul evitării potențialelor tarife la exporturile de energie electrică către UE.

RENERGY

Miniștrii energiei din cele nouă țări membre ale Comunității Energetice se vor întâlni la Banja Luka pentru a stimula integrarea piețelor lor energetice cu cele ale UE și pentru a-și alinia cadrele legislative. Comisia Europeană va fi reprezentată de directorul general adjunct pentru energie, Mechthild Wörsdörfer.

În mod tradițional, această reuniune anuală este una discretă, însă anul acesta este marcată de două evenimente importante. Pe 21 iunie, curentul electric a fost întrerupt în mai multe țări din Balcani pentru câteva ore. Cauza acestei pene de curent rămâne disputată și se așteaptă să fie discutată intens în cadrul reuniunii.

RENERGY

De asemenea, Mecanismul de Ajustare la Frontieră a Carbonului (CBAM) al UE, noile tarife de frontieră pentru emisiile de CO2, va începe să penalizeze importurile chiar și din țările vecine cele mai apropiate și viitorii membri începând din 2026.

Cel mai afectate pe termen scurt sunt Bosnia, Muntenegru și Macedonia de Nord – toate acestea generând venituri semnificative din exporturile de energie pe bază de cărbune, intens poluant, către UE.

Țările din Balcanii de Vest „au exportat 88 TWh (terawatt-oră) de electricitate către UE între 2011 și 2020, reprezentând 12,7% din producția totală de energie electrică”, conform unui raport al CEE Bankwatch, o organizație non-guvernamentală activă în regiune. De asemenea, raportul menționează că 60% din această producție este bazată pe cărbune.

Dintre cele șase țări, Bosnia și Herțegovina conduce cu o medie de 20% din producția anuală exportată în Europa, în timp ce Serbia exportă 10% din producția sa anuală.

„Veniturile din exportul de energie pe bază de cărbune subvenționează prețurile scăzute oferite consumatorilor (domestici)”, explică Pippa Gallop, expertă în cadrul ONG-ului.

Însă, odată cu aplicarea CBAM, exporturile de energie vor fi penalizate, iar milioane de euro din venituri ar putea fi pierdute.

RENERGY

Evitarea acestei situații este o prioritate pentru țările din Comunitatea Energetică, cu regulile CBAM lăsând o portiță deschisă pentru o scutire în sectorul energetic. Singura problemă este că aceasta va necesita o integrare mai profundă a piețelor lor energetice cu cele ale UE – în special în comerțul de energie pe termen scurt.

Aceasta este „principala condiție pentru obținerea scutirii CBAM”, conform unei note de informare trimise delegațiilor înainte de întâlnire.

Ca parte a integrării lor cu piețele energetice europene, țările din Comunitatea Energetică trebuie să implementeze un sistem de taxare a carbonului echivalent cu Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii al UE. Acest lucru le va permite să evite orice tarife CBAM, dar nu este necesar până la sfârșitul deceniului.

RECENTE

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, prezent la reuniunile internaționale de la Baku dedicate securității energetice și tranziției verzi

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, participă la cea de-a XI-a Reuniune Ministerială a Consiliului Consultativ...

Piața energiei după liberalizare analizată de experți la conferința Romanian Green PPA

București, 3 aprilie 2025 – Companiile din domeniul energiei și reprezentanți ai consumatorilor industriali...

Piața bursieră, sursă dominantă în martie: Energocom a cumpărat 65% din energie de pe OPCOM și BRM

În cursul lunii martie, SA Energocom a contractat un volum total de aproximativ 384.000...

Planul de acțiuni 2025–2026 pentru licitațiile de producător eligibil mare, supus consultării publice

Ministerul Energiei a inițiat procesul de consultare publică a Proiectului dispoziției Guvernului prin care...

SIMILARE

Planul de acțiuni 2025–2026 pentru licitațiile de producător eligibil mare, supus consultării publice

Ministerul Energiei a inițiat procesul de consultare publică a Proiectului dispoziției Guvernului prin care...

Conectarea Moldovei la Coridorul Vertical de gaze – discuții la Chișinău cu oficiali eleni

În data de 2 aprilie 2025, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a avut o întrevedere...

Interes major la licitația de energie regenerabilă: 43 de oferte depuse pentru parcuri solare și eoliene

Pe 1 aprilie, Ministerul Energiei a convocat ședința Comisiei de licitații pentru acordarea statutului...