Participanții au remarcat că, în ultimii ani, regiunea a trecut prin transformări radicale din punct de vedere energetic, iar prin intermediul „coridorului vertical” regiunea poate să devină o alternativă viabilă Gazpromului pentru asigurarea securității alimentării Europei cu gaze naturale.
Pe dimensiunea de energie electrică, integrarea întregii regiuni într-o piață energetică unică a Uniunii Europene, precum și implementarea sistemului de comercializare a cotelor de emisii de gaze cu efect de seră (ETS) reprezintă baza pentru a crește producția de energie regenerabilă.
La sesiunea de deschidere, atât Comisarul European pe Energie, Kadri Simson, cât și Directorul Secretariatului Comunității Energetice, Artur Lorkowski, au menționat progresele exemplare ale Republicii Moldova în domeniul energetic.
La rândul său, Victor Parlicov a mulțumit Uniunii Europene, României și altor parteneri de dezvoltare pentru sprijin și a dat asigurări că Moldova va menține ritmul de dezvoltare atât în privința lucrărilor de construcție a interconexiunilor energetice, cât și în privința integrării în piața energetică a UE. Această integrare înseamnă nu doar securitate, dar și bunăstare pe termen lung pentru cetățenii Republicii Moldova, a subliniat ministrul.
Mai multe detalii – https://t.ly/RRhlx