Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Moldelectrica va testa dronele de monitorizare a liniilor de înaltă tensiune pe 22 septembrie

spot_img

Întreprinderea de Stat “Moldelectrica” se pregătește să aducă inovația în lumea monitorizării rețelelor electrice aeriene de înaltă tensiune, prin testarea unor drone de ultimă generație. Acest proiect este posibil datorită parteneriatului cu Proiectul USAID “Securitatea Energetică a Republicii Moldova” – “Moldova Energy Security Activity” (MESA), și vine ca răspuns la eforturile de a consolida securitatea energetică în Republica Moldova.

Evenimentul de testare a dronelor este programat pentru data de 22 septembrie, la ora 12:30, în curtea Școlii Profesionale din satul Corbu, raionul Dondușeni. Aceste drone, evaluate la aproximativ un milion de dolari SUA, au fost recent donate de Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin intermediul Misiunii Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Obiectivul principal al acestui proiect este de a utiliza tehnologia dronelor pentru a monitoriza și întreține rețelele electrice aeriene de înaltă tensiune. Angajații Î.S. “Moldelectrica” au fost instruiți pentru a utiliza aceste drone în două contexte principale: supravegherea regulată a rețelelor electrice și gestionarea situațiilor de urgență legate de infrastructura energetică.

Evenimentul de testare va aduce împreună oficialități importante din domeniul energetic și partenerii internaționali implicați în proiect, inclusiv Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin BOROSAN, Șeful Misiunii USAID Moldova, Jeff BRYAN, și Vicedirectorul Î.S. “Moldelectrica”, Sergiu CARMANSCHI. De asemenea, instruitori specializați din Statele Unite ale Americii vor fi prezenți pentru a ghida personalul în utilizarea eficientă a acestor echipamente de ultimă generație.

Evenimentul de testare a dronelor este un pas important către îmbunătățirea securității energetice din Republica Moldova și va demonstra modul în care tehnologia modernă poate contribui la monitorizarea și menținerea infrastructurii energetice vitale a țării.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE